Hlavní obsah

Euro už je skoro za 26 korun. Česká měna zpevnila na další rekord od konce intervencí

Novinky, tov

Česká měna ve středu dopoledne posílila vůči euru až na 26,03 koruny za euro. Je tak nejsilnější od dubnového ukončení intervencí ČNB a zároveň od začátku listopadu 2013, než centrální banka intervence s cílem oslabit korunu započala.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

„Česká koruna se drží dál na dostřel od 26 korun za euro a zdá se, že si letní atmosféry zatím vcelku užívá. Zatím to vypadá na to, že nejenže sázkaři na zisky koruny mají dostatek trpělivosti, ale v tuto chvíli přicházejí i noví, kteří koruně pomáhají k silnějším hodnotám,” řekl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

České měně v tuto chvíli podle něj pomáhá především příznivé globální klima, které se obecně líbí všem rozvíjejícím se trhům. To se projevuje i růstem cen akcií rozvíjejících se trhů, které od začátku roku posílily téměř o 25 procent.

„Globální klima ale dokáže být vrtkavé. V nejbližší době však koruně bude pomáhat ještě ČNB, která trhy poměrně aktivně připravuje na první růst úrokových sazeb,” dodal Bureš.

Koruna si dobře stojí i vůči americkému dolaru. Ve středu dál posílila na 22,58 koruny za dolar. Začátkem roku byl dolar o více než tři koruny dražší. Jedním z důvodů je oslabení dolaru vůči euru, za kterým stojí podle analytiků nedávné politické neúspěchy amerického prezidenta Donalda Trumpa při prosazování reforem slibovaných před volbami. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám