Hlavní obsah

Ekonom: Menší dodavatelé energie teď vyklidí pole těm velkým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček v rozhovoru pro Právo řekl, že to, co se stalo Bohemia Energy, může potkat i další malé dodavatele energie.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hrozí i odchod dalších firem z trhu s energiemi?

Velmi podobný osud může čekat celou řadu dalších dodavatelů, kteří spoléhali na podobnou obchodní strategii jako Bohemia Energy, tedy že si nakupovali energii až na poslední chvíli. To je strategie, která byla v uplynulých letech výhodná, protože kontrakty s nejkratší splatností byly většinou levnější.

Dokázali tak zákazníky lákat na nižší ceny díky tomu, že neinvestovali žádné prostředky do zajištění se na zákazníky, kteří měli delší smlouvy. Když se trh otočil, nejsou současné krátké kontrakty schopni kupovat, protože by potom prodávali levněji, než by sami nakupovali.

Foto: archiv

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček

Podobnou strategii mohlo volit více dodavatelů. Jsem dokonce přesvědčen, že u menších dodavatelů to je i nutné, protože často nejsou kapitálově vybaveni na to, aby nakupovali energii na dlouho dopředu. Často čekají, až přijdou peníze od zákazníků, a teprve pak rychle nakoupí.

Nekrachujeme, veškeré závazky vyrovnáme, říká majitel Bohemia Energy

Domácí

Před lety byl počet dodavatelů výrazně menší, na trhu bylo pár velkých hráčů. Může se taková situace vrátit?

V následujícím období dojde ke konsolidaci trhu, kdy menší hráči budou postupně vyklízet pole těm větším. Trh se bude vyvíjet tak, že na něm zůstane podstatně méně dodavatelů.

Na druhé straně lidé, kteří zakládali dodavatelské firmy, byznys znají, umí se v něm dobře orientovat, a pokud nebudou nějaké regulace vstupu do odvětví, tak až se situace na energetickém trhu uklidní, založí nové společnosti a na trh se vrátí.

Dalším britským dodavatelům energie hrozí krach kvůli růstu cen plynu

Evropa

Budou ale na to klienti po zkušenosti s Bohemia Energy slyšet? Neřeknou si, že se jim nevyplatí ušetřit s rizikem, že se podobná situace zopakuje?

Myslím, že úspora za menší stabilitu nestojí. V minulosti tady ale byla společnost Moravia Energo (po propadu cen elektřiny skončila v r. 2009 v konkurzu – pozn. red.) a mohla vzniknout i společnost Bohemia Energy. Vidíme, že různí lidé to vnímají jinak, a jsou na ceny citlivější. Jsou tady také problémy s podomním prodejem a nevybíravými metodami některých obchodníků, kteří některé lidi fakticky ke změně donutí.

Teplo kvůli růstu cen paliv a povolenek výrazně zdraží

Ekonomika

Nebojíte se z důvodu nižší konkurence v blízké budoucnosti menšího tlaku na ceny energií?

Ano, v první fázi to povede k odchodu malých hráčů a ti velcí toho budou využívat a budou mít poměrně vysoké ceny. V další fázi by se kvůli tomu mohli začít objevovat noví dodavatelé, kteří přijdou s nízkou cenou.

Teď se malým dodavatelům láme vaz, ale v budoucnu zase stabilita nebude hlavním krité­riem při rozhodování, ale bude to cena. A tam budou moci malé společnosti znovu uspět.

Reklama

Výběr článků

Načítám