Hlavní obsah

Důvěra v českou ekonomiku se za leden snížila

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celková důvěra v tuzemskou ekonomiku se v lednu mírně snížila. Souhrnný indikátor důvěry se ve srovnání s prosincem snížil o 0,3 bodu na -4,2 bodu. Ve srovnání s loňským lednem 2012 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů i indikátor důvěry spotřebitelů nižší. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Za poklesem souhrnného indikátoru důvěry stojí především zhoršení sentimentu mezi spotřebiteli a rovněž mezi podniky v průmyslu a obchodě,“ zhodnotil stav analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Podle ekonoma Pavla Sobíška z UniCredit Bank je výsledek nutné interpretovat tak, že obrat k lepšímu v české ekonomice v lednu nenastal. Tuzemskou ekonomiku podle něj sráží v posledních čtvrtletích zejména slábnoucí výkon průmyslu.

V průmyslu se v lednu hodnocení současné celkové ekonomické situace meziměsíčně zvýšilo. Celkově se důvěra v průmyslu oproti minulému měsíci i meziročně mírně snížila. Ve stavebních podnicích se v lednu hodnocení současné ekonomické situace meziměsíčně téměř nezměnilo. Celkově se důvěra ve stavebnictví oproti minulému měsíci nezměnila a je vyšší než v lednu 2012.

Stavebnictví nadále v krizi

Jak připomněl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit, stavebnictví prochází těžkou krizí a staveb není dostatek, aby se uživily všechny firmy na trhu. „Stát nemá dostatek financí na všechny plánované stavby a soukromí investoři ještě nerozběhli všechny projekty, které byly naplánované před příchodem krize v roce 2009,“ doplnil Kozub.

V odvětví obchodu se hodnocení současné ekonomické situace oproti prosinci nezměnilo. Celkově v lednu důvěra v obchodě meziměsíčně klesla a v meziročním srovnání je stejná. Ve vybraných odvětvích služeb včetně bankovního sektoru se v lednu hodnocení současné ekonomické situace oproti prosinci téměř nezměnilo. Celkově se důvěra ve vybraných službách meziměsíčně i meziročně mírně zvýšila.

Ze šetření mezi spotřebiteli v lednu vyplynulo, že se pro příštích 12 měsíců zvýšily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace. Respondenti se nadále obávají růstu cen.

Reklama

Výběr článků

Načítám