Hlavní obsah

Důvěra investorů v německou ekonomiku je nejlepší za 20 let

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku je v tomto měsíci nejlepší za více než 20 let. Optimismus do dalších šesti měsíců je hlavně výsledkem ústupu třetí vlny pandemie v zemi. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky v úterý zveřejnil institut ZEW.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Na snímku panorama Frankfurtu nad Mohanem

Článek

Index důvěry vystoupil ve srovnání s dubnem o 13,7 na 84,4 bodu. Je tak nejvýše od začátku pandemie a vyšší hodnotu zaznamenal naposledy v únoru 2000. Analytici v anketě agentury Reuters čekali, že index vystoupí na 72 bodů.

Samostatný ukazatel současných podmínek se podle vnímání investorů a analytiků oproti předchozímu měsíci zlepšil o 8,7 bodu na minus 40,1 bodu. Analytici čekali, že se index z dubnových minus 48,8 bodu zvýší na minus 41,3 bodu.

Německá ekonomika na konci roku rostla rychleji, než se čekalo

Ekonomika

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn minulý pátek uvedl, že třetí vlnu pandemie covidu-19 se v zemi podařilo zlomit. V Německu přibylo za uplynulý den 6125 případů koronavirové nákazy a 283 úmrtí spojených s nemocí covid-19. Sedmidenní reprodukční číslo je pod hodnotou jedna, a nákaza tedy ustupuje.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a také hlavním obchodním partnerem České republiky. Německý hrubý domácí produkt (HDP) v loňském roce kvůli pandemii klesl o 4,9 procenta. Letos vláda počítá s růstem o 3,5 procenta a v příštím roce o 3,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám