Hlavní obsah

Dufek ještě přitvrdil: Ať se restauratéři a hoteliéři přeškolí na dělnické profese

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to dlouho, co předák Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek nadzdvihl všechny provozovatele hospod a restaurací, co se třesou o existenci, slovy, že se nic nestane, pokud polovina z nich zkrachuje. U toho se však nezastavil. O víkendu přidal radu, že by se měli rekvalifikovat na dělnické profese.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odborový předák Bohumír Dufek na archivním snímku

Článek

„Nejvíce je postižen segment hotelnictví, restaurací a cestovního ruchu, a to zejména v Praze,” konstatoval Dufek v rozhovoru na webu své asociace. Připustil přitom, že segment služeb má 60procentní podíl na české ekonomice.

U toho se však odborář nezastavil: „Takže i tímto směrem bude asi nutné jít organizováním rekvalifikačních kurzů, aby i lidé z této oblasti se dokázali přeškolit na jiné profese.”

Dufek má i jasno, kam by měli v budoucnu již bývalí hoteliéři a restauratéři mířit. „Náš trh práce potřebuje především dělnické a technické profese. Chybí kvalifikovaní řemeslníci a současně i středoškoláci s maturitou, kteří dokáží ovládat moderní techniku, která se prosazuje především v průmyslové výrobě, ale i jinde,” myslí si odborář.

Živnostníci se neumějí se změnou „myšlenkově srovnat”

Odborář se pustil i do psychoanalýzy živnostníků: „Problém spočívá v tom, že zaměstnanci, které jako odbory zastupujeme, jsou zvyklí počítat i s vynucenou změnou zaměstnání, či dokonce profese, ale pro živnostníky a samostatné OSVČ je to nová životní situace, se kterou se řada z nich zatím neumí myšlenkově srovnat.”

Drsná slova od šéfa odborů Dufka: Hospod je moc, ať zkrachují

Ekonomika

„Ale i oni si nakonec budou muset připustit, že ne všichni se vrátí ke svým vysněným metám, to je k tomu, jak budou i nadále dobře podnikat v jejich oboru a jak se budou snažit dobře posloužit jejich hostům a zákazníkům,” uzavřel odborář.

Dufek tak navazuje na své předchozí výroky, že nechápe, „proč bychom měli mít 40 tisíc hospod”. Nelíbilo se mu, že jde o „putyky, které nalévají alkohol”.

Tvrdil také, že lepší by bylo podporovat výrobu než služby. A to navzdory tomu, že – jak nyní sám přiznal – služby 60procentní většinu ekonomiky. Průmysl se na hrubém domácím produktu (HDP) podílí zhruba z 36 procent.

Dufka za jeho předchozí výroky tvrdě kritizovali zástupci podnikatelů i parlamentní opozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám