Hlavní obsah

Do Česka letos přijede rekordních osm miliónů turistů

Do Česka letos přijede rekordní počet zahraničních turistů. V tuzemských hotelech a penziónech se jich za celý rok 2014 ubytuje celkem osm miliónů, tedy o 2,5 procenta meziročně více. Odhaduje to agentura CzechTourism i poradenská společnost Mag Consulting.

Foto: Jitka Skořepová, archiv NPÚ, Právo

Zámek v Českém Krumlově patří mezi nejnavštěvovanější české památky.

Článek

„Předpokládáme, že v tomto roce by měla být poprvé překročena hranice osm miliónů turistů,” uvedl ředitel Institutu turismu CzechTourism Jan Herget.

Rekordní návštěvnost čeká koncem roku také Praha. [celá zpráva]

Tempo růstu cestovního ruchu ale zpomaluje. „Počet přenocování turistů v hromadných ubytovacích zařízeních ČR zůstane v letošním roce na stejné úrovni, jako tomu bylo v roce 2013,” dodal analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

Letošní výpadek ruských turistů podle něj dosáhne 80 000 až 85 000 turistů a bude plně nahrazen příjezdy turistů z ostatních zemí, především z Německa, Slovenska a Velké Británie.

Přibývá Číňanů a Korejců

Národnostní složení první desítky se v posledních letech mění. Vypadlo z ní například Španělsko a bylo nahrazeno Rakouskem. V TOP 10 je jediným zámořským trhem USA.

„Ale na 11. příčce už jsou turisté z Číny a jejich počty velmi rapidně narůstají, stejně tak počty jihokorejských turistů. Dá se tedy očekávat, že v nejbližších letech se objeví v první desítce,” dodal Herget.

Za první tři čtvrtletí letošního roku byl podle údajů statistiků zaznamenán nejvyšší nárůst počtu turistů z Indie (o 25 procent), Číny (o 22 procent) a Jižní Koreje (o 20,2 procenta).

„Na rozdíl od ruských turistů, kteří průměrně realizují v ČR pět přenocování, tito turisté ze vzdálenějších zemí realizují v ČR pouze dvě přenocování,” dodal Beránek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám