Hlavní obsah

Hrady a zámky, které letos přitáhly více turistů

Hrady, zámky a další české pamětihodnosti navštívilo do konce letošního září o 150 tisíc turistů více než v celém roce 2013. K památkám se letos vydalo už více než 4,4 miliónu lidí. To je podle Jany Tiché, mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ), nárůst o 16,5 procenta ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Díky tomu bude moci jít na opravu památek o 30 miliónů více.

Foto: Profimedia.cz

Lednický zámek

Článek

Největší příliv platících návštěvníků zaznamenaly stejně v roce 2013 zámek Lednice a hrad a zámek Český Krumlov. Návštěvnost se tam meziročně zvýšila asi o 15 procent. Následuje zámek Hluboká a hrad Karlštejn.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Český Krumlov

Vysokou návštěvnost památkám zajistila podle Tiché kombinace příznivého počasí, brzkého jarního otevření a kulturních programů, které kasteláni připravili. Ať už je řeč o těch čistě zábavných, nebo o těch s poučným charakterem.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrad Karlštejn

Nejvýznamnější růst počtu zájemců o prohlídku zaznamenaly některé méně známé památky. Byl to hlavně zámek Kunštát, centrum letošního Roku pánů z Kunštátu s novou expozicí. Do konce letošního roku se počet návštěvníků na Kunštátě oproti loňsku pravděpodobně zdvojnásobí.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Kunštát

Ještě výraznější nárůst zájmu hlásí severočeské Zákupy, na jejichž prohlídku přijel více než dvojnásobný počet výletníků, tedy 33 300, zatímco loni na zámek za celý rok dorazilo pouze 16 358 návštěvníků.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Zákupy

Na zámku Zákupy, dřívějším sídle rodu Habsburků, jehož expozice vypráví také o sňatku Františka Ferdinanda d’Este a Žofie Chotkové, proběhlo několik akcí, jimiž zámek připomněl sté výročí sarajevského atentátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám