Hlavní obsah

Dánská banka zavádí záporný úrok z vkladů. U hypoték to má naopak

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z největších dánských banka Jyske Bank zavede pro bohaté klienty záporný úrok u vkladů. Střadatelé tak budou platit za to, že mají u banky uložené peníze. V úterý o tom informovala agentura Reuters. Jyske Bank před dvěma týdny jako první na světě zavedla obrácený úrok u hypoték.

Foto: David Gee / Alamy, Profimedia.cz

Jyske Bank má pobočky v Dánsku, Německu, Nizozemsku, Británii, ve Francii, Švýcarsku a na Gibraltaru.

Článek

Peníze po zavedení záporného úroku tak budou movitým klientům z účtu v bance vyloženě mizet. Vedle poplatků bude peníze „užírat“ negativní úrok. U vkladů větších než 7,5 milionu dánských korun (26 milionů korun) si bude od prosince účtovat záporný úrok 0,6 procenta.

Jyske Bank uvedla, že už dále není s to brát na sebe náklady spojené s politikou záporných sazeb Evropské centrální banky (ECB) a také dánské centrální banky, která srazila svoji základní úrokovou sazbu do minusu už v polovině roku 2012.

Před pár týdny začala tato banka naopak jako první na světě poskytovat desetileté hypotéky úročené sazbou minus 0,5 procenta ročně. Záporné úrokové sazby v daném případě znamenají, že banka platí dlužníkovi za to, že si od ní vypůjčí peníze, takže klient splácí méně, než si vypůjčil.

V Česku to není na pořadu dne

Banka uvedla, že měsíční splátky u hypotéky budou standardní, o větší sumu, než dlužník zaplatí, bude ale každý měsíc snižována zbývající pohledávka. Pokud si tedy někdo půjčí na bydlení milion dánských korun a za deset let hypotéku zcela splatí, pak celková zaplacená částka bude činit 995 000 dánských korun.

„Celá situace tak nahrává dlužníkům, tedy také vládám, zatímco škodí střadatelům. To může mít krajně neblahé dlouhodobé celospolečenské následky,“ komentoval ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Podle něj to, co se nyní děje v Dánsku, může časem dorazit také do Česka.

Zatím to ale není na pořadu dne. ČNB se totiž na rozdíl od mnoha jiných centrálních bank podařilo úrokové sazby „normalizovat“ a základní úrokovou sazbu z 0,05 procenta v roce 2017 postupně zvýšila na dvě procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám