Hlavní obsah

Covid-19 vláda zařadila mezi biologická rizika při práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda zařadila koronaviry SARS, MERS a nový typ SARS-CoV-2 způsobující nemoc covid-19 mezi biologická rizika při práci. Dnes schválila patřičné nařízení, informoval o tom tiskový odbor Strakovy akademie. Dosud s novými virovými onemocněními česká legislativa nepočítala, nařízení je uvedením českých regulací do souladu se směrnicí Evropského parlamentu.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Ilustrační foto, testování na koronavirus

Článek

„Cílem předloženého návrhu je zlepšit ochranu zdraví zaměstnanců snížením jejich vystavení biologickým činitelům při práci," píše se v dokumentu pro jednání vlády. Evropská komise zařadila SARS-CoV-2 na seznam biologických činitelů, o nichž je známo, že vyvolávají u člověka nakažlivé nemoci.

Tyto biologické činitele se rozdělují podle mír rizika infekce do čtyř skupin. U skupiny 1 není onemocnění člověka pravděpodobné, druhá skupina může sice způsobit onemocnění zaměstnance, ale není pravděpodobné, že by se rozšířilo mimo pracoviště. Obvykle je navíc dostupná léčba.

V obchodech bude smět být jen omezený počet lidí. Zavíračka se ale posune

Domácí

Ve třetí skupině jsou pak činitelé, které mohou způsobit vážná onemocnění člověka, a nebezpečné jsou jak pro zaměstnance, tak hrozí jejich rozšíření mimo pracoviště. Léčba pak je obvykle dostupná. Do této skupiny EU zařadila i nový typ koronaviru, přestože proti němu zatím neexistuje očkování ani žádný přímo určený lék. Existuje ještě čtvrtá skupina, kdy je nebezpečí ještě závažnější.

Ochrana zdraví při práci se týká zejména laboratoří, které pracují s virem při jeho pomnožování. Laboratoře musí mít speciální filtraci vzduchu založenou na podtlaku. Zdravotnická pracoviště podle materiálu mají pro biologické činitele úrovně rizika 3 mít například omezený přístup a filtrovaný vzduch s podtlakem, doporučeno je umístění mimo ostatní provozy, samostatné přístrojové vybavení nebo pozorovací okénko.

Vláda chce prodloužit nouzový stav o 30 dní

Domácí

„V případě zaměstnavatelů, kteří jsou poskytovateli zdravotních služeb, pokud se jedná o dočasná pracoviště zřízená pro účely poskytování zdravotní péče pacientům s onemocněním covid-19, se požadavky podle této části nepoužijí," uvádí dokument.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám