Hlavní obsah

Co je vám po tom, kde bereme plyn? Maďary rozčílila ukrajinská kritika dohody s Ruskem

Budapešť

Maďarské ministerstvo zahraničí si předvolalo ukrajinského velvyslance na protest proti pokusu jeho země „bránit dlouhodobým dodávkám plynu”, což Maďarsko považuje za porušení své svrchovanosti. Podle agentury MTI to v úterý řekl šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Foto: Milan Malíček, Právo

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Článek

Maďarsko a Rusko v pondělí podepsaly novou dlouhodobou smlouvu o dodávkách zemního plynu. Ruská státní plynárenská společnost Gazprom bude na jejím základě do Maďarska ročně dodávat 4,5 miliardy krychlových metrů této suroviny. Dodávky mají do Maďarska proudit přes Srbsko a Rakousko, a Ukrajinu tak obejdou.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí v reakci dohodu odsoudilo a uvedlo, že smlouva ohrožuje energetickou bezpečnost Evropy. "Považujeme to za čistě politické, ekonomicky nerozumné rozhodnutí přijaté ve prospěch Kremlu a na úkor národních zájmů Ukrajiny a ukrajinsko-maďarských vztahů,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Rusové a Maďaři si plácli na dodávky plynu. Ukrajina je ze hry a zlobí se

Ekonomika

Zároveň sdělilo, že se kvůli tomu obrátí na Evropskou komisi a odloží setkání maďarsko-ukrajinské ekonomické komise.

Vměšování do vnitřních věcí Maďarska

Szijjártó ještě v pondělí označil výtky Kyjeva za vměšování do vnitřních záležitostí Maďarska. Na Facebooku pak v úterý označil za skandální, že by se Ukrajina měla v této věci obrátit na EK.

Modlitby za mírnou zimu, nemáme zásoby zemního plynu

Ekonomika

"Ukrajinci nemají nic společného s našimi dohodami a jejich obsahem," řekl šéf maďarské diplomacie. Budapešť podle něj "považuje za hrubé porušení svrchovanosti a národní bezpečnosti, že se (Ukrajinci) snaží bránit bezpečným dodávkám plynu do Maďarska a tím i vytápění maďarských domovů a provozu maďarského průmyslu".

Ukrajinský postoj označil Szijjártó za „nepřátelský“, když připomněl, že Maďarsko dodalo Ukrajině v době pandemie zdravotnický materiál, přístroje na plicní ventilaci a nabídlo ozdravné pobyty ukrajinským dětem a vojákům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám