Hlavní obsah

Čipový hladomor stále trvá. Výrobci mají zásoby sotva na pět dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krize s nedostatkem čipů, zdá se, nebere konce. Některým podnikům by aktuální zásoba polovodičů, které používají k výrobě, nevydržela ani pět dní. V úterý před nedostatkem varovalo americké ministerstvo obchodu, které provádělo anketu mezi 150 mezinárodními společnostmi. Před pandemií v roce 2019 měli výrobci zásoby na 40 dní dopředu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Dodavatelský řetězec polovodičů zůstává křehký. Poptávka stále výrazně převyšuje nabídku,“ uvádí ve své zprávě ministerstvo s tím, že tak znovu hrozí zavírání továren a posílání pracovníků na placenou dovolenou, neboť firmy nebudou mít z čeho vyrábět své produkty.

Americká ministryně obchodu Gina Raimondová už v prosinci CNN sdělila, že problém v podobě nedostatku čipů nevymizí dříve než na sklonku tohoto roku.

Nedostatek polovodičů vyvolala kromě špatného počasí v Asii také vysoká poptávka po spotřební elektronice během koronavirové pandemie, kdy lidé zůstávali více doma a elektroniku nakupovali častěji. To nakonec vedlo k postupnému zdražování mobilních telefonů, domácích spotřebičů či aut.

Průzkum dále ukázal, že poptávka po čipech byla v loňském roce až o 17 procent vyšší ve srovnání s rokem 2019, tedy v době před pandemií.

Škoda Auto dodala kvůli chybějícím čipům o 126 tisíc vozů méně

Ekonomika

Politici z americké Demokratické strany v úterý představili legislativní návrh, jehož cílem je zvýšit konkurenceschopnost Spojených států proti Číně.

Návrh také počítá s investicemi v objemu 52 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč) do výroby polovodičů a souvisejícího výzkumu. Financování americký Senát schválil už loni v červnu, poznamenala BBC.

Administrativa prezidenta Joea Bidena se snaží přesvědčit Kongres, aby financování na zvýšení výroby čipů ve Spojených státech podpořil. Nedostatek těchto klíčových součástek přispěl k problémům, s nimiž se kvůli pandemii už více než rok potýkají dodavatelské řetězce.

Nedostatečná kapacita závodů

Největším zádrhelem celého problému je dlouhodobě nedostatečná kapacita továren, které polovodiče vyrábějí. I proto někteří významní výrobci čipů jako Intel, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company nebo Global Foundries nedávno oznámili masivní investice do stavby nových výrobních závodů.

V USA vyrostou nové závody na čipy. Intel investuje 20 miliard dolarů

Hardware

Naposledy to byl právě Intel, který minulý týden oznámil, že investuje 20 miliard dolarů do výstavby dalšího výrobního závodu ve státě Ohio. Jeho plány by tam mohly vést k vytvoření největšího světového komplexu na výrobu polovodičů.

Snad nejvíce čipová krize zasáhla automobilový průmysl. Automobilky po celém světě musely kvůli chybějícím součástkám svou výrobu na nějaký čas zcela zastavit. Týkalo se to například i tří českých výrobních závodů Škody Auto.

Reklama

Výběr článků

Načítám