Hlavní obsah

Čínský vývoz loni klesl nejvíce za sedm let. Peking se obává Trumpa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský vývoz se minulý rok po druhé za sebou snížil. Čína tak zaznamenala nejvyšší pokles exportu za posledních sedm let. Vyplývá to z pátečních celních údajů. Vývoz je hlavním motorem růstu čínské ekonomiky, která je druhá největší na světě. Podle Pekingu vzhledem k nástupu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa v krajním případě hrozí i obchodní válka.

Foto: Lan Hongguang, ČTK/AP

Čínský prezident Si Ťin-Pching

Článek

Čínský export se loni snížil o 7,7 procenta a dovoz klesl o 5,5 procenta. Čínský obchodní přebytek sestoupil na zhruba 510 miliard dolarů (zhruba 13 biliónů korun) z 594 miliard dolarů v předchozím roce.

V prosinci čínský vývoz klesl meziročně o 6,1 procenta, dovoz se ale zvýšil o 3,1 procenta. Trend rostoucího dovozu v posledních měsících je jednou z pozitivních známek čínské ekonomiky.

Trend antiglobalizace je stále zjevnější a Čína je jeho největší obětí.
Chuang Sung-pching, mluvčí celního úřadu

Ukazuje totiž na oživující se domácí firemní poptávku. Čína loni dovezla rekordní množství ropy, železné rudy, mědi a sójových bobů i velké objemy uhlí.

Obavy z Trumpa

Čínský celní úřad upozornil na oživení protekcionistických nálad ve světě.

„Trend antiglobalizace je stále zjevnější a Čína je jeho největší obětí,“ sdělil novinářům mluvčí úřadu Chuang Sung-pching.

„Budeme velmi pozorně sledovat vývoj politiky zahraničního obchodu USA po Trumpově inauguraci,” dodal. Trump bude uveden do úřadu 20. ledna.

Trump hrozí, že jeho vláda prohlásí Čínu za zemi, která manipuluje se svou měnou. Po takovém kroku by Washington mohl začít podnikat důraznější kroky proti čínskému dovozu.

Jedním ze tří kritérií pro tento krok je dlouhodobý obchodní přebytek s USA nad 20 miliard dolarů. Čínský obchodní přebytek s USA loni klesl o zhruba deset miliard dolarů na 250,80 miliardy dolarů. Podle údajů USA však tento přebytek v roce 2015 dosáhl 366 miliard dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám