Hlavní obsah

Čína představila své první velké dopravní letadlo. Závisí na západní technologii

Šanghaj

Čína v pondělí představila první moderní proudový letoun vlastní výroby. Stroj C919 společnosti COMAC (Commercial Aircraft Corporation of China) byl měl poprvé vzlétnout v příštím roce. V provozu by měl být od roku 2019. Firma na C919 získala prý už 517 objednávek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína představila svoje první dopravní letadloVideo: Reuters

 
Článek

Státní čínská televize ukázala podle agentury Reuters záběry letounu, jak sjíždí z montážní linky šanghajského závodu COMAC. Ceremoniálu se zúčastnily zhruba čtyři tisíce vládních činitelů a dalších hostů.

Jednouličkový stroj C919 pro 158 až 174 cestujících experti označují za kopii Airbusu A320 s kapacitou zvětšenou o deset procent a s prodlouženým doletem. Je určen pro domácí trh, kde bude soupeřit s Airbusy A320 a Boeingy 737, které tvoří přes polovinu letadel využívaných čínskými aerolinkami.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: China Stringer Network, Reuters

Roll Out prvního prototypu čínského dopravního letounu COMAC C919.

O jeho nákup má ale zájem i irský Ryanair, i když je otázkou, jak rychle získá stroj certifikaci pro provoz v Evropě a v USA. Důvodem zájmu je nižší cena; zatímco jeden Boeing 737 vyjde na osmdesát až sto miliónů dolarů a Airbus A320 dle verze na sedmdesát až sto dvacet, při dodání 380 kusů by měla cena C919 činit asi 70 miliónů dolarů (1,7 miliardy Kč).

Foto: China Stringer Network, Reuters

Bývalý čínský překážkář na schůdcích u C919

Závislost na západních komponentech

Stroj je však už nyní zastaralý, na trh přichází v době, kdy se A320 i B737 dočkaly nové generace s nižšími náklady na provoz, která už je na trhu.

Navíc bude hodně závislý na dodávkách komponent ze zahraničí, bude využívat motory LEAP X1C od CFM International, což je společný podnik General Electric a francouzského Safranu, který dodává motory i oběma přímým konkurentům od Airbusu a Boeingu. Avionika a přístrojové vybavení je od firmy Rockwell Collins a GE.

Čínský list Global Times kvůli tomu varoval už v roce 2013, že vyhlídky stroje na trhu nejsou nijak optimistické. Aviation Week v témže roce upozornil, že k problémům přispívá i to, že COMAC vznikla v roce 2008 a nemá experty se zkušenostmi s vývojem, testováním a výrobou dopravních letadel. Pochybnosti o hladkém vývoji vzbuzuje i fakt, že se společnost nespojila s nějakým velkým leteckým výrobcem.

Hlavním problémem jsou motory – Čína nebyla schopna vyrobit ani adekvátní motory pro vojenská letadla a závisí na ruských.

Foto: Jason Lee, Reuters

Model stroje ARJ21

Modernizace leteckého průmyslu a kopírování

Projekt C919 je jednou z několika iniciativ čínského vedení, které chce Čínu přeměnit z levné "továrny světa" ve výrobce vyspělých technologií. Vývoj letadla začal v roce 2008, kvůli problémům ve výrobě se ale výrazně zpozdil za původním plánem, který předpokládal první let už v roce 2014.

Foto: Profimedia.cz

Výroba stroje ARJ21

COMAC už začal vyrábět menší regionální letoun ARJ-21 pro 70 až sto cestujících a loni jeho první exempláře dodal čínským zákazníkům. Tento stroj je určen pro trh, na němž dominuje brazilská společnost Embraer a kanadský Bombardier.

Koncepčně jde ale o kopii letounu Douglas DC-9 z šedesátých let, který se později vyráběl ještě jako McDonnell MD-80 a MD-90 a nakonec jako Boeing 717. I ARJ-21 vznikl v rámci téhož modernizačního plánu. O tom, že jde o částečnou kopii, svědčí, že firma COMAC použila stroje uplatněné při plánované, ale nezdařené licenční výrobě MD-80 v Číně. I jeho vývoj provázela značná zdržení, zejména kvůli problémům s křídlem, které bylo navrženo nově ve spolupráci s ukrajinským Antonovem a má mít údajně superkritický profil umožňující vyšší rychlost.

Boeing odhaduje, že čínský trh bude v příštích dvou desetiletích potřebovat 5580 letadel, uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám