Hlavní obsah

Chudá sklizeň by mohla zdražit pečivo

Právo, tov

Sklizeň základních obilovin letos proti loňskému roku klesne o 3,3 procenta na 6,784 milionu tun, u pšenice bude slabší dokonce o šest procent na 4,445 milionu tun. Také řepky by měli zemědělci sklidit méně, a to zhruba 1,135 milionu tun, tedy o takřka dvě procenta. Ve svém odhadu to uvedl Český statistický úřad.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Důvody spočívají v nižším hektarovém výnosu i v úbytku osevních ploch. Lepší by ale letos měla být sklizeň žita a ovsa. „Letošní úroda obilovin bude podprůměrná,“ komentoval statistiku hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Podle něj lze tudíž očekávat, že dojde ke zdražování pekárenských výrobků. Výkupní ceny většiny zemědělských plodin se podle něj budou držet na vysokých úrovních a spotřebitelé by měli nadále počítat i s vysokými cenami ovoce a zeleniny.

Ovoce a zelenina hned tak nezlevní

Také podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy letošní výhled úrody není povzbudivý. I on připouští zdražení pečiva hlavně kvůli slabší sklizni pšenice.

„Nutno však říct, že prvotní odhady sklizní bývají často spíše pesimističtější, než jaká je nakonec sklizeň finální. V uplynulých letech tomu tak v řadě případů bylo,“ upozornil Kovanda.

Toman: Češi platí řetězcům za potraviny moc

Ekonomika

Statistici hovoří podobně. „Zejména menší zemědělci jsou ve svých odhadech hektarových výnosů zatím opatrní, což může souviset s nedostatkem srážek z počátku jara či obavami z poškození porostů vlivem dalšího průběhu počasí,“ řekl Radek Matějka z ČSÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám