Hlavní obsah

Česko si v konkurenceschopnosti pohoršilo, žebříček vedou USA

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní žebříček ekonomické konkurenceschopnosti švýcarského institutu IMD po dvou letech zakolísání opět ovládly Spojené státy americké. Druhou nejkonkurenceschopnější světovou ekonomikou je Hongkong, na třetím místě se umístil Singapur. Česko spadlo z 28. na 29. místo. O rok dříve byl nejkonkurenceschopnější Hongkong, USA byly až čtvrté.

Foto: Reuters

Letošní žebříček ekonomické konkurenceschopnosti švýcarského institutu IMD první místo po loňském zakolísání opět ovládly USA.

Článek

V první pětce se dále umístilo Nizozemsko před Švýcarskem. Šestou nejkonkurenceschopnější ekonomikou světa je podle institutu Dánsko. Za ním pak následují Spojené arabské emiráty, Norsko, Švédsko a první desítku uzavírá Kanada.

Navzdory poklesu o jedno místo zůstalo Česko nejkonkurenceschopnější mezi novými členskými státy EU. Rok od roku je stále konkurenceschopnější Čína. Ta se letos umístila na třináctém místě. Od roku 2014 si postupně polepšila o deset míst.

„Země na vrcholu žebříčku mají společné nadprůměrné výsledky ve všech kritériích konkurenceschopnosti, nicméně každá vyniká v něčem jiném,” uvedl šéf IMD Arturo Bris.

„Jedna ekonomika může například svoji konkurenceschopnost postavit na specifickém aspektu, například hmotné a nehmotné infrastruktuře, jiná může konkurenceschopnosti dosáhnout prostřednictvím efektivity vládních institucí,” dodal.

V loňském i předloňském roce se na prvním místě umístil Hongkong. USA před dvěma lety klesly z prvního místa na třetí, loni skončily dokonce čtvrté.

Nejbohatší lidé planety podle magazínu Forbes
Loňské umístění
1.USA4.
2.Hongkong1.
3.Singapur3.
4.Nizozemsko5.
5.Švýcarsko2.
6.Dánsko7.
7.Spojené arabské emiráty10.
8.Norsko11.
9.Švédsko9.
10.Kanada12.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám