Hlavní obsah

Nejdražším městem světa je popáté Singapur, Praha patří k největším skokanům

Novinky, bož

Singapur letos popáté za sebou obhájil titul nejdražší metropole světa. V Evropě se většinou nejdražší města nacházejí mimo eurozónu – druhý skončil Curych, páté Oslo, šestá Ženeva a osmá Kodaň. Praha v žebříčku, který každý rok sestavuje společnost Economist Inteligence Unit, poskočila o 13 míst na 82. příčku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nejdražší města světa

Článek

Index srovnává ceny 160 produktů a služeb. Jde především o potraviny, nápoje, oděvy, bydlení, dopravu nebo energie. Srovnávací základnu tvoří cenová hladina v New Yorku, kterému je v indexu automaticky přiděleno 100 bodů.

Nejdražší Singapur dosáhl 116 bodů, jinými slovy je o 16 procent dražší než New York. Nejdražší město eurozóny je Paříž, která se v žebříčku se 112 body dělí o druhé místo s Curychem. Paříž se proti loňsku posunula o pět míst výše, Curych poskočil o jednu příčku nahoru. Naopak čtvrtý Hongkong spadl ze druhého místa na čtvrté se 111 body.

Praha patří mezi města, která se v žebříčku nejdražších měst proti loňskému roku nejvíce posunula nahoru. Z loňských 62 bodů její indikátor vzrostl na 67 a z 95. místa vyskočila na 82. pozici. O 23 míst poskočilo Mexico City se 74 body na 59. místo, o dvacet míst výše se posunulo Santiago de Chile se 72 body na 66. místo.

Zdražovalo se i v Rusku, kde Petrohrad s 60 body stoupl o 14 míst na 98. pozici, Moskva pak o 12 míst na 86. pozici s 66 body. New York, podle kterého se index počítá, klesl o čtyři příčky na 13. místo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám