Hlavní obsah

Česko má čtvrtou nejvyšší inflaci v EU

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku je čtvrtá nejvyšší inflace v rámci EU. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Inflace v Česku činila podle Eurostatu v listopadu 3 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Spotřebitelská inflace ukazuje, o kolik za dané období stoupla cenová hladina, a o kolik tedy peníze za tu dobu ztratily na hodnotě.

Průměrná inflace v celé osmadvacítce činila v listopadu 1,3 procenta, ještě v říjnu to bylo 1,1 procenta. Meziroční inflace v zemích platících eurem v listopadu stoupla z 0,7 procenta na jedno procento.

Meziročně ovšem inflace v obou blocích výrazně klesla. Ještě před rokem rostly spotřebitelské ceny v EU o 2 procenta a v eurozóně o 1,9 procenta.

Úspory Čechů ztrácejí na hodnotě nejrychleji od října 2012

Ekonomika

Nejvíce z celé EU spotřebitelské ceny rostly v listopadu v Rumunsku, a sice o 3,8 procenta. Minulý měsíc to bylo o 3,2 procenta.

Následuje Maďarsko, kde meziroční inflace činí 3,4 procenta, a Slovensko s 3,2 procenta.

Čtvrtou nejvyšší meziroční inflaci z EU má Česko, podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) jde o 3,1 procenta. Eurostat uvádí 3 procenta.

Naopak ve třech státech hladina spotřebitelských cen klesá, jinými slovy zažívají deflaci. Jde o Itálii, Portugalsko (v obou případech jde o -0,2 procenta) a Belgii (0,4 procenta).

Podle dat ČSÚ činila říjnová meziroční inflace v Česku 2,7 procenta, Eurostat uvádí číslo 2,6 procenta.

Reklama

Související články

Růst ekonomiky EU zpomalil

Růst ekonomiky eurozóny i celé Evropské unie ve druhém čtvrtletí zpomalil shodně na 0,2 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který ve středu zveřejnil...

Výběr článků

Načítám