Hlavní obsah

Česká spořitelna dostala pokutu půl miliónu. Neměnila poškozené bankovky

Novinky, bož

Česká spořitelna dostala od České národní banky (ČNB) pokutu půl miliónu korun. Pracovníci banky na jednotlivých pobočkách totiž odmítali vyměnit poškozené bankovky a neprováděli kontrolu bankovek před jejich navrácením do oběhu. Vyplynulo to z rozhodnutí, které ČNB zveřejnila na svých webových stránkách.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Zaměstnanci banky jsou povinni provést výměnu bankovek, jejichž celková plocha je vyšší než 50 procent. Přesto to někteří zaměstnanci na pobočkách České spořitelny odmítli.

Článek

Ve čtrnácti případech z 61 zaměstnanci České spořitelny odmítli vyměnit neúplné bankovky. Česká spořitelna tak podle ČNB porušila zákon o oběhu bankovek a mincích.

Proti rozhodnutí ČNB je možné podat odpor do osmi dnů od jeho doručení. ČTK však uvedla, že podle mluvčí spořitelny Kristýna Havligerová společnost rozhodnutí respektuje a pokutu zaplatí.

Musí vyměnit bankovky s plochou nad 50 procent

Pracovníci ČNB například v období mezi prvním prosincem 2015 a koncem března 2016 provedli jedenáct kontrolních pokusů o výměnu bankovek o ploše 56 až 71 procent. V pěti jim zaměstnanci České spořitelny odmítli bankovku vyměnit.

Zaměstnanci banky jsou povinni provést výměnu bankovek, jejichž celková plocha je vyšší než 50 procent.

Přesto zaměstnanci kontrolorům opakovaně odmítali vyměnit i tisícikorunovou bankovku s plochou 71 procent.

Jen nad 60 procent, tvrdili zaměstnanci

„Pracovnice pokladny bankovku přijala, ale nedokázala ji vhodně posoudit, a proto si přivolala ke konzultaci kolegyni,“ popisuje ČNB jeden z pokusů vyměnit tisícikorunovou bankovku s plochou 71 procent.

„Ta bankovku přiložila na starý vzor mřížky a konstatovala, že předloženou bankovku nemohou na místě vyměnit za nepoškozenou bankovku, jelikož mění necelé bankovky pouze nad 60 procent jejich plochy a jelikož předložené bankovce chybí jedno ze dvou výrobních čísel,“ popsala ČNB neoprávněné odmítnutí výměny poškozené bankovky.

Reklama

Výběr článků

Načítám