Hlavní obsah

Česká inflace je výrazně vyšší než v EU. A ceny ještě porostou

Zatímco v předchozích měsících byla inflace v Česku podle metodiky EU spíše průměrná, v lednu se dostala nad průměr celé Evropské unie. V lednu totiž harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP) v ČR stoupl na 8,8 procenta z prosincových 5,4 procenta. Lednový odhad za eurozónu, který se od čísla za celou EU liší zpravidla jen málo, činí přitom 5,1 procenta. Podle národní metodiky inflace v Česku v lednu meziročně zrychlila na 9,9 procenta z prosincových 6,6 procenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

O vývoji informovali v pondělí na tiskové konferenci představitelé Českého statistického úřadu (ČSÚ). Dodali, že konečná čísla za EU ale ještě nejsou známá.

Představitelé ČSÚ upozornili, že růst cen energií, který výrazně ovlivňuje v poslední době inflaci, ještě podle informací od dodavatelů v Česku bude pokračovat.

Podíl energií na spotřebitelském koši je přitom podle statistiků v rámci EU výrazně nadprůměrný.

„Situace v cenách energií v Česku se začíná dramaticky měnit od ledna 2022, a to je i jedním z důvodů návratu české inflace na historicky obvyklejší přední místa v evropském žebříčku,” uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Ceny energií pro bydlení, kam patří plyn, elektřina i dodávka tepla, podle posledních úplných dat EU v prosinci 2021 stouply meziročně nejvíce v Estonsku (o 77,8 procenta), Nizozemí (o 74,9 procenta), Belgii (o 57,4 procenta) a ve Španělsku (o 54,8 procenta). Naopak Slovensko v prosinci vykázalo pokles o 3,9 procenta.

Inflace v zemích EU (leden 2022):
Lotyšsko12,4 %
Estonsko11,3 %
ČR9,9 %
Slovensko8,4 %
Rumunsko8,35 %
Maďarsko7,9 %
Belgie7,59 %
Litva7,4 %
Nizozemsko6,4 %
Španělsko6 %
Slovinsko5,8 %
Kypr5,4 %
Rakousko5,1 %
Německo4,9 %
Itálie4,8 %
Dánsko4,3 %
Portugalsko3,3 %
Francie2,9 %

Odpuštění DPH skončilo, připravte si peněženky

ČR díky dočasnému odpuštění DPH u energií zaznamenalo pokles o 8,5 procenta, to však v lednu skončilo, a ceny tak spotřebitelům razantně vzrostou.

„Za růstem inflace v Evropě stojí především ceny energií. Zpočátku roku 2021 se to týkalo pohonných hmot, posléze se zvedaly ceny elektřiny a od druhé poloviny roku 2021 pak zejména ceny plynu. Tyto cenové nárůsty jsou ale při srovnání jednotlivých zemí co do intenzity i načasování velmi nerovnoměrné,” uvedl ředitel odboru statistiky Jiří Mrázek.

PRE razantně zdraží energie. Elektřinu o čtvrtinu, plyn o 30 procent

Ekonomika

Podle něj vzestup cen za poslední půlrok je výrazný všude v Evropě, ale ČR a Slovensko se v tuto dobu držely spíše průměru.

V prosinci byl HICP v ČR 5,4 procenta a na Slovensku 5,1 procenta, zatímco průměr celé EU byl 5,3 procenta a eurozóny pět procent.

Inflace raketově vystřelila. Přišlo největší zdražování v historii Česka

Ekonomika

Meziroční růst spotřebitelských cen podle národní metodiky na 9,9 procenta z prosincových 6,6 procenta byl nejvyšší od července 1998, kdy činil 10,4 procenta. Vývoj ovlivnily zejména ceny bydlení, pohonných hmot a paliv.

V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny stouply v letošním prvním měsíci podle ČSÚ nejvíce od ledna 1993, tedy od vzniku samostatné České republiky, a to o 4,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám