Hlavní obsah

Česká ekonomika je s růstem o 4,5 procenta mezi špičkou EU

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí meziročně nejrychleji ze zemí EU po Rumunsku a Lotyšsku. Oproti průměru osmadvacítky roste HDP Česka téměř dvakrát svižněji, vyplývá z dat Eurostatu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodářský růst sousedních ekonomik

Článek

Nejrychleji ze zemí EU rostla ekonomika Rumunska, o 5,7 procenta. Lotyšské HDP stouplo o 4,8 procenta. Před Česko se pravděpodobně dostane také Irsko, které zatím nezveřejnilo data za druhé čtvrtletí. V prvním čtvrtletí jeho hospodářství rostlo meziročně o 6,6 procenta.

Těsně za Českem se drží s růstem o 4,4 procenta Polsko. Slovenské hospodářství přidalo 3,1 procenta. Pomaleji rostla ekonomika Německa, o 2,1 procenta. Rakouské HDP stouplo o necelá tři procenta.

Mimořádně svižný růst HDP Česka ve druhém čtvrtletí překvapil i analytiky. Podle ekonoma Komerční banky Davida Kocourka ho táhne hlavně spotřeba domácností a investice firem. Ekonomice nadále pomáhají i relativně nízké ceny ropy.

„Růst HDP odráží dlouhodobý růst průmyslu i zaměstnanosti. Ekonomika ale naráží na své limity. Pro další ekonomický růst bude třeba zaměřit se na posun potenciálu našeho hospodářství a významněji zvýšit dlouhodobější investice,“ komentoval čísla prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

V Česku současně rostou ceny rychleji, než je průměr EU. V červenci inflace zrychlila na 2,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám