Hlavní obsah

Ceny zeleniny za pouhých pár dnů raketově vzrostly

Novinky, Tomáš Volf, bož

Milovníci zdravé stravy nyní zažívají v obchodech nepříjemné překvapení. Salátové okurky se prodávají i za víc než 30 korun za kus, před týdnem stály méně než polovinu. Výrazně podražila i další zelenina, jako papriky nebo salát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Okurky výrazně podražily

Článek

Kilo okurek nyní vyjde na 100 až 120 korun, běžná cena se podle statistik pohybuje během roku mezi 40 až 50 korunami za kilo. Lilek a cukety nakoupíte za zhruba 90 korun za kilo, červená paprika stála v jednom z řetězců v metropoli 70 korun za kilo a ledový salát byl za 40 za kus, zde jde o zdražení o desítky procent.

Podle odborných webů i vyjádření tuzemské potravinářské komory za tím stojí extrémní počasí ve Španělsku, odkud pochází například u okurek zhruba čtvrtina celkové produkce EU. V posledních týdnech se země potýkala s přívaly sněhu, bouřemi a záplavami.

„Zelenina se sklízí průběžně a v jižních částech Španělska celoročně jak volně, tak ve fóliovnících nebo sklenících. Současné počasí zlikvidovalo úrodu venku a patrně i ve fóliovnících a způsobilo logistické problémy i pro zbytek,” řekl Novinkám Miroslav Koberna z Potravinářské komory ČR. Proto je podle něj v distribučních skladech v Nizozemsku nedostatek a ten se promítá jak do snížení dodávek, tak růstu ceny.

„Hlavním důvodem bude nepochybně počasí,“ řekl Novinkám k růstu cen zemědělský analytik Petr Havel. Podle něj ale bude hrát roli více faktorů. Upozornil, že například Francie na konci roku zakázala prodej biozeleniny ze skleníků v zimním období, protože vyhřívání skleníků produkuje uhlíkové emise.

Česko má čtvrtou nejvyšší inflaci v EU

Ekonomika

„Ceny ovoce a zeleniny jsou ze všech druhů potravin, a to celoročně, nejvíce volatilní, tedy že se často a o hodně mění. Hlavním důvodem bývá sezonnost a také různé destinace, odkud se, v tomto případě zelenina, dováží – pokud se doveze jiná partie z jiné země, než tomu bylo před vyprodáním původní zásilky zboží, může se cena měnit zásadně, a to nahoru i dolů,“ dodal Havel.

Virus v Německu

Problémy nejsou jen se španělskými okurkami. Podle televize MDR jsou v ohrožení i německé okurky. Virus, který napadá listy, loni v létě zničil velkou část úrody. U většiny zemědělců i zahrádkářů v Bavorsku šlo o více než 50 procent sklizně, na některých místech ztráty přesahovaly 90 procent. Virus CABYV (Cucurbit aphid-borne yellows virus) se zatím nepodařilo porazit, takže je v ohrožení i příští německá úroda okurek.

Španělsko a Německo přitom patří vedle Nizozemska mezi země, odkud Česko dováží tradičně nejvíce zeleniny. V případě konkrétně okurek je to Španělsko a Řecko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám