Hlavní obsah

Ceny ropy jdou kvůli dalšímu hurikánu opět nahoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy na světovývh trzích v posledních týdnech neurčuje nic jiného než hurikány v Mexickém zálivu. Nyní se tam blíží Rita a ropa opět rychle vyskočila nahoru. Barel byl ve středu ráno na asijských trzích a dolar dražší než v úterý, prodával se za 67,50 dolaru.

Článek

Ceny rostou kvůli tomu, že ropné společnosti před bouří evakuují zaměstnance a zavírají své provozy, v následujících dnech se zřejmě zavřou i tři rafinérie v Texasu, kam Rita směřuje. [celá zpráva]

Mnohé rafinérie na pobřeží Mexického zálivu se navíc ještě nevzpamatovaly z předchozího hurikánu Katrina. V provozu zatím nejsou podniky s celkovou kapacitou 900 000 barelů denně.

Právě Katrina na konci srpna odstartovala současný růst cen, v době jejího řádění se ropa vyšplhala přes 70 dolarů.

Na to hned zareagovaly i čerpací stanice v Evropa a v USA a zdražily pohonné hmoty, v Česku cena přesáhla 32 korun za litr. Pokles cen ropy poté, co Katrina odešla, dával naději, že se sníží i suma, kterou řidiči platí za pohonné hmoty. Nynější situace ale dává čerpacím stanicím další argument, proč ceny na stojanech ještě nechat vysoko.

OPEC na vítr nestačí

Ještě před měsíci se s cenami ropy snažil manipulovat kartel zemí vyvážejícíh ropu (OPEC). Jeho kroky na zvyšování produkce ale nemají žádný vliv. V úterý kartel rozhodl, že nabídne na trh ropu z volných kapacit, na ceny to ale nemělo téměř žádný vliv. Zatímco hurikán s cenami manipuluje v řádu desítek centů denně.

"Vliv hurikánů je v takovém případě větší, než vliv podobného rozhodnutí karelu" řekl na setkání OPEC ve Vídni alžírský ministr Chakib Khelil.

S tím souhlasí i analytici, vliv OPECu na ceny je téměř mizivý, množství vytěžené ropy je i nyní vysoké, problémem je to, že ji nemá kdo zpracovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Katrina napáchal obrovské škody

Hurikán Katrina poté, co v pondělí udeřil na pobřeží Louisiany a pustošil New Orleans, dále zeslábl a byl v pětimístné škále přeřazen z kategorie...

V New Orleans zavládl chaos

V zaplavených částech amerického New Orleansu vypukl ve středu chaos a úřady na pobřeží bojují s obrovskou spouští, kterou za sebou zanechal hurikán Katrina....

Hurikán odnesl ropné plošiny až 27 km daleko

Hurikán Katrina utrhl podle americké pobřežní hlídky několik plovoucích ropných plošin v Mexickém zálivu a odnesl je až 27 kilometrů daleko. Ropné společnosti...

Výběr článků

Načítám