Hlavní obsah

Hurikán Rita zesílil a blíží se k pobřeží USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI/NEW ORLEANS

Hurikán Rita, který pobřeží USA zasáhne zřejmě na přelomu pátku a soboty, zesílil ve středu ráno na třetí stupeň a během dne na čtvrtý stupeň, rychlost větru dosahuje 217 kilometrů za hodinu. V noci Rita minula Floridu a Kubu. Směřuje k Texasu, ale vyloučena není varianta, že se stočí k New Orleans.

Článek

Starosta texaského Galvestonu proto v noci nařídil evakuaci města. Ve středu ráno místního času budou evakuovány léčebny dlouhodobě nemocných, evakuace obyvatel města je připravena na středeční večer.

Texaský guvernér Rick Perry už v pondělí odvolal příslušníky texaské Národní grady, kteří pomáhají v Louisianě, zpět do Texasu.

Ohroženy jsou také ropné plošiny v Mexickém zálivu.

Zasaženo může být i New Orleans

Stále panují obavy, že se hurikán může stočit k severu a zasáhnout Louisianu. Proto starosta New Orleans Ray Nagin nařídil už v úterý evakuaci části  města, které zpustošil hurikán Katrina. [celá zpráva]. Ve městě jsou poškozené protipovodňové hráze. K evakuaci se však podle guvernérky Louisiany Kathleen Blancové mají připravit všichni obyvatelé, kteří žijí na severozápadě státu.

Na pátou cestu na postižené pobřeží Louisiany včetně New Orleansu odjel prezident George Bush. Na místě se chce přesvědčit, jak se New Orleans připravuje na případný příchod Rity. Pomoc lidem, které postihl předchozí hurikán Katrina, totiž vázla. Nepřipravenost federální vlády na ničivou sílu  bouře vyvolala kritiku, která postihla i Bushe.  Katrina si podle posledních zpráv vyžádala 970 obětí a ve středu patrně přesáhne tisícovku.

Evakuace na Kubě

Na Kubě bylo podle oficiálních informací evakuováno 58 000 lidí, z toho jen 6000 z Havany. Podle agentury AFP je hlavní město ochromeno. Většina lidí kvůli dešti a silnému větru nevyšla do ulic.

Silný déšť a vítr o rychlosti 120 km/hod pocítili v úterý večer i obyvatelé ostrovů Florida Keys na jihu Floridy. Z Key West bylo evakuováno 13 000 lidí. Polovina obyvatel však evakuaci odmítla a zůstala ve městě, kde byla část ulic zaplavena. Pod vodou byly i některé ulice v Miami, kde zůstalo 11 000 domů bez elektřiny. Hladina moře se zvedla o 1,2 až dva metry oproti normálu.

Oko hurikánu procházelo od pevniny tak daleko, že nevznikly žádné velké škody.

Reklama

Výběr článků

Načítám