Hlavní obsah

Cena plynu setrvale klesá, zdražuje ale elektřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena zemního plynu už několik týdnů setrvale klesá. Ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Rotterdamu, který je pro evropský trh určující, se v úterý jedna megawatthodina plynu prodávala pod hranicí 80 eur (1980 Kč). To se naposledy stalo 22. února, tedy dva dny před ruskou invazí na Ukrajině.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Od začátku června se zatím cena plynu s kontraktem na červenec postupně propadla přibližně o 15 procent, konkrétně z 94 eur za MWh na necelých 80 eur za MWh v úterý.

Ve středu dopoledne se pak snížila o další euro. Cena ale až na pár denních výjimek padá už delší dobu. Nad hranicí 100 eur za MWh byla naposledy 12. května.

I přes odpojení některých zemí, jež odmítly Rusku platit v rublech, tak na trhu panuje větší klid než v začátcích války, kdy byly obavy ze zastavení dodávek do Evropy mnohem silnější.

„Je to příznivý vývoj, který odráží slušné tempo plnění zásobníků v Evropě a víru, že tok ruského plynu bude pokračovat. Pokračování poklesu k úrovni 70 eur za MWh by povzbudilo obchodníky k dalším nákupům,“ řekl Novinkám výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií a analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Výstavbu plynárenských projektů v EU může zbrzdit spor s neziskovkami

Ekonomika

Kolem zmíněné hranice 70 eur (1730 Kč) se plyn prodával v únoru, než Rusko napadlo Ukrajinu.

Naopak po startu války vyletěla cena raketově vzhůru a v první polovině března se dokonce několik dní pohybovala u hranice až 200 eur (4950 Kč) za MWh.

Opačný trend u elektřiny

Ovšem zatímco plyn zlevňuje, u elektřiny panuje opačný trend. Její cena na komoditní burze Power Exchange Central Europe byla v úterý 245 eur (6065 Kč) za MWh, v pátek dokonce ještě o pět eur vyšší.

Naopak před měsícem stála megawatthodina 227 eur (5620 Kč).

Podle Gavora leží jedno z hlavních vysvětlení, proč elektřina zdražuje, ve Francii.

„Na elektřině se projevují problémy francouzské jaderné energetiky, polovina jejích reaktorů je nyní mimo provoz. Doufejme, že i tam se ještě před zimou situace zlepší,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám