Hlavní obsah

Cena kávy roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Globální ceny kávových zrnek rostou. Stojí za tím především katastrofální sucho, které postihlo největšího producenta kávy na světě – Brazílii. Hrozí proto, že se to brzy projeví i na spotřebitelských cenách, napsal server listu The Wall Street Journal. V Česku by mohla zdražit zejména balená kávová zrna.

Foto: Profimedia.cz

Šálek dobré kávy může v nejbližší době zdražit.

Článek

Aktuální sucho v Brazílii je jedno z největších za posledních sto let. Došlo tak k největšímu propadu produkce kávy za 20 let.

V Brazílii se nejčastěji pěstuje odrůda arabica, která patří mezi nejoblíbenější. Ceny těchto zrn v červnu dosáhly pětiletých maxim.

Kontrakty (futures) navázané na arabiku na newyorské burze za poslední tři měsíce vzrostly o 18 procent na 1,51 dolaru za libru (zhruba 0,45 kilogramu).

Americká inflace je nejvyšší od srpna 2008

Ekonomika

Druhá rozšířená odrůda robusta obchodovaná na londýnské burze za tři měsíce přidala více než 30 procent na 1749 dolarů za tunu. To je nejvyšší kurz za poslední dva roky.

Potíže mají i Kolumbie a Vietnam

Produkce kávy v Brazílii přitom má svá specifika. Rok dobré úrody je téměř vždy následován slabým rokem. V loňském roce byla sklizeň rekordní, proto se letos počítalo se slabou sklizní. Výsledky však výrazně překonávají ty nejpesimističtější odhady.

„Kávu pěstuju přes 50 let a nikdy jsem nezažila tak strašné sucho jako to v posledních dvou letech,“ uvedla pro The Wall Street Journal pěstitelka Christina Valleová s tím, že za normálních okolností sklizeň trvá tři měsíce, zatímco letos na ni stačil měsíc.

Šálek dobré brazilské kávy je Evropanům libo. A také vietnamské

Ekonomika

Aby toho nebylo málo, potíže mají i ostatní producenti kávy. V Kolumbii má zpoždění přeprava dodávek kávy z přístavů kvůli protivládním protestům, Vietnam se potýká s vyššími náklady na dopravu v důsledku pandemie.

V Česku zdraží hlavně balená zrna

České spotřebitele nejvíce zajímá, zda zdraží káva v obchodech a kavárnách. K tomu zřejmě dojde, ne však hned.

„Růst ceny kávových zrn na světových trzích se jistě projeví v ceně finálních produktů. Je však třeba počítat s určitým zpožděním. Velké pražírny, překupníci a distributoři kávových zrn totiž nakupují kávovou produkci na základě futures kontraktů, které sjednávají nejčastěji na tři až devět měsíců dopředu,” sdělil Novinkám hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka.

Připomněl, že v roce 2020 se vlivem lockdownů snížila spotřeba kávy.

„V některých zemích až o 20 procent. Je proto možné, že kávový trh má jistou rezervu ve skladových zásobách. Po vyčerpání zásob a doběhnutí dříve uzavřených futures kontraktů lze očekávat tlak na růst ceny,” dodal Peterka.

Ráno, nebo odpoledne aneb Kdy je nejefektivnější pít kávu

Styl

Tento tlak se podle Peterky různou měrou projeví u jednotlivých kávových produktů.

„Maloobchodní řetězce budou muset balení kávových zrn kvůli růstu ceny surovin zdražit nejvíce. Méně kvalitních značek instantní kávy by se cenový růst měl dotknout pouze okrajově, protože do koncové ceny těchto produktů vstupují spíše výrobní náklady než cena suroviny,” upřesnil.

„V kavárnách a restauracích by cena kávy neměla růst příliš významně kvůli silnému konkurenčnímu prostředí a prostoru pro absorpci cenového šoku do marže. Tyto podniky navíc často využívají kávu a kávové produkty k přilákání zákazníků, kterým křížovým prodejem nabízí další zboží a služby v nabídce,” uzavřel Peterka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám