Hlavní obsah

Americká inflace je nejvyšší od srpna 2008

Novinky, bož

Spotřebitelské ceny v USA v červnu vzrostly meziročně o 5,4 procenta. Inflace je tak ve Spojených státech nejvyšší od srpna 2008, kdy byla totožná. Vyplývá to z dat, jež v úterý zveřejnil Úřad pro pracovní statistiku (Bureau of Labor Statistics). Oproti květnu vzrostly spotřebitelské ceny o 0,9 procenta.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Sídlo americké centrální banky (Fed)

Článek

Při vyloučení potravin a energií činil červnový meziroční růst spotřebitelských cen 4,5 procenta. To je nejvíce od listopadu 1991.

Ceny energií meziročně stouply o 24,5 procenta a ceny potravin o 2,4 procenta.

Ceny ojetých automobilů vzrostly meziměsíčně o 10,5 procenta. Tato položka přitom stojí za třetinou aktuálního meziměsíčního růstu cenové hladiny. Ceny potravin byly oproti květnu vyšší o 0,9 procenta.

Inflace nepolevuje. Tlačí ji zdražování benzinu a nafty

Ekonomika

„Větší část nárůstu u meziměsíčního údaje bude stále souviset s obrovskými nerovnováhami mezi nabídkou a poptávkou v oblastech, které byly v roce 2020 'zavřené' – ojeté automobily, hotelové ubytování, cestovní náklady a tak dále –,” konstatoval pro Financial Times Guy LeBas z Janey Montgomery Scott.

„Nabídka se v těchto oblastech časem srovná, ale může to trvat déle, než by napovídal selský rozum. To znamená, že zvýšená inflace může pokračovat do roku 2022,” dodal.

V Česku spotřebitelské ceny za červen vzrostly o 0,5 procenta. Meziroční inflace potom dosáhla 2,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám