Hlavní obsah

Část obchodních řetězců odebírá hovězí z Polska

Část obchodních řetězců působících v Česku odebírá hovězí maso z Polska. Ubezpečují však, že není z problematických jatek nebo z Mazovské oblasti. Řetězce to uvedly ve čtvrtek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Penny Market, Globus nebo Billa uvedly, že mají hovězí maso pouze z českých chovů. Firma Ahold, která provozuje řetězec Albert, pak vysvětlila, že nyní žádné maso polského původu nedováží.

Kaufland, Tesco, Lidl to netvrdí, podle nich je však maso kontrolované a je dbáno o jeho kvalitu. „Maso pro naše prodejny odebíráme z kapacitních důvodů od českých i zahraničních dodavatelů,” řekla za Lidl Zuzana Holá.

Někteří dovážejí i z Polska, ne však z Mazovské oblasti

Podle Holé řetězec odebírá od polských výrobců pouze tatarský biftek a některé uzeniny. Aktuální kauza se těchto výrobců netýká. „Ve všech případech se jedná o velké dodavatele s vlastními jatky či prověřenými dodavateli surovin,” dodala.

Podle mluvčí Kauflandu Renaty Maierl žádný z dodavatelů řetězce nepochází z problematické Mazovské oblasti. „Naše společnost odebírá maso pouze od prověřených dodavatelů,” uvedla.

Mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček se vyjádřil, že polská jatka, kde se zjistily problémy, nedodávají do řetězce Tesco žádné čerstvé produkty. „Provádíme kompletní kontrolu všech produktů prodávaných v našich obchodech, které obsahují maso z Polska, a nenalezli jsme žádné hovězí, které by pocházelo z dotčených jatek,” doplnil.

V Globusu si býky bourají sami

Řezníci v Globusu si mladé býky bourají sami. „Maso prodávané na váhu je také dokonale evidováno a informace o původu jsou zákazníkům na všech řeznických pultech k dispozici. Suroviny pro uzenářské výrobky pochází také z českého masa, které si sami bouráme, proto i tady garantujeme zákazníkům stoprocentní kvalitu,” upřesnila mluvčí Globusu Rita Gabrielová.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šokující záběry z polských jatek, kde poráželi nemocné krávyVideo: Reuters

Do Česka se dostalo zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů. Ministr zemědělství Toman tvrdí, že některé restaurace v Praze si za polské hovězí vydávané za argentinské účtují více než 1000 korun za porci. Konkrétní podniky nejmenoval, později ministerstvo upřesnilo, že se jedná o dosud nepotvrzená podezření. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám