Hlavní obsah

Burzy se propadají, zažívají nejhorší týden od finanční krize

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akciové trhy kvůli obavám z koronaviru postihl nejhorší týden od globální finanční krize v roce 2008. V Asii a Tichomoří výprodej akcií pokračoval dokonce sedmý den v řadě, uvedl server listu Financial Times. Celosvětový akciový index MSCI World za tento týden ztratil 9,4 procenta. Asijské akcie mají už za sebou i páteční obchodování, na vývoj na evropských a amerických burzách se teprve čeká.

Foto: ČTK/AP

Muž v ochranném oděvu před tabulí s propadem šanghajské burzy.

Článek

Japonské akcie sdružené v indexu Topix v pátek odepsaly 4,2 procenta. Australský index S/ASX 200 spadl o 3,3 procenta. Ze svých únorových maxim se australské a japonské akcie propadly o více než deset procent, připomněl Financial Times.

Pesimističtí byli i nadále investoři na čínských burzách v Šanghaji a Šen-čenu. Index CSI 300, který sdružuje 300 akcií obchodovaných na těchto dvou burzách, v pátek odepsal 3 procenta.

Hongkongský Hang Seng ztratil 2,8 procenta a jihokorejský index Kospi 3,4 procenta.

Evropské akcie padají už čtvrtý den v řadě

Ekonomika

Britský index FTSE 100 za první čtyři dny tohoto týdnu ztratil přes 8 procent. Páteční obchodování začal propadem o 3,9 procenta.

Německý DAX spadl jen za čtvrteční obchodování o 3,19 procenta. Americký NASDAQ ve čtvrtek odepsal 4,6 procenta.

„I akcioví obchodníci uvažují v symbolech. Začátkem týdne je vyděsila ta skutečnost, že infekce začala výrazně úřadovat v Itálii. Severní Itálie, oblast Milána, je tradičně vnímána jako centrum nejen průmyslu, ale i financí,“ připomněl ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám