Hlavní obsah

Boj proti koronaviru: Čína rekvíruje hotely, koleje, soukromé nemocnice i auta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínské úřady začaly zabírat soukromé nemocnice, hotely, byty, studentské koleje, automobily a dokonce i obličejové masky či respirátory. Na přitvrzení Pekingu v boji proti šíření nákazy koronavirem Covid-19 ve středu upozornil server listu Financial Times.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Sestřičky v ochranném oděvu na příjmu v nemocnici města Jüe-jang, které leží u hranic provincie Chu-pej.

Článek

Tato radikální opatření podle listu ohrožují ostatní pacienty, kteří se potýkají s jinými život ohrožujícími chorobami. Těm se totiž podle Financial Times nedostává adekvátní péče. Příbuzný jednoho z pacientů situaci těchto lidí popsal jako humanitární katastrofu.

„Zdravotnický systém Wu-chanu v důsledku epidemie kolabuje. Vláda v zásadě ignoruje všechny ostatní choroby,“ uvedla obyvatelka města, jejíž tchyně se potýkala s nádorovým onemocněním, ale musela uvolnit místo pacientovi s koronavirem.

Pusťte dceru do nemocnice, křičela zoufalá matka na čínské policisty

Zahraniční

V samotném Wu-chanu, epicentru nákazy, místní úřady zabírají kancelářské budovy, studentské koleje a nemocnice, aby získaly další lůžka pro pacienty postižené koronavirem.

Jihočínské město Kuang-čou (známé též jako Kanton) tento týden schválilo mimořádnou legislativu pro výjimečný stav, která mimo jiné umožňuje zrekvírování potřebného majetku pro účely boje s nákazou. Již předtím podobnou legislativu schválily místní vlády měst Čeng-čou, Fu-čou a Si-an.

WHO: Je čas bojovat. Koronavirus je nejhorší nepřítel lidstva, jakého si lze představit

Svět

Podle prezidenta Si Ťin-pchinga nebyly některé kroky proti šíření nákazy příliš praktické a vyvolaly u veřejnosti strach. Podle prezidenta by mohla opatření zajít příliš daleko, což by mohlo ohrozit ekonomiku.

Čínské úřady kromě celého města Wu-chan, které je ohniskem epidemie, uzavřely továrny, zablokovaly silnice a železniční spojení, zakázaly veřejné akce a izolovaly obytné bloky. Školy zůstanou zavřeny nejméně do 16. února.

Trumpův ministr doufá díky koronaviru v návrat pracovních míst

Ekonomika

Světová zdravotnická organizace (WHO) dala v úterý viru jméno Covid-19. Vakcína by měla být k dispozici do 18 měsíců, což je nicméně velmi dlouhá doba vzhledem k rychlosti, jakou se nákaza, jež vyvolává smrtelný zápal plic, šíří.

V pevninské Číně se podle oficiálních údajů koronavirem nakazilo přes 44 tisíc lidí, z nichž přes 1100 zemřelo. Drtivá většina z nich se vyskytla v provincii Chu-pej. Wu-chan je hlavní město této provincie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám