Hlavní obsah

Benzin stojí přes 37 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu dál zdražily, ceny jsou nejvýše od konce loňského listopadu. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 37,13 Kč, před týdnem byl o 35 haléřů levnější. O 29 haléřů na litru zdražila nafta, řidiči za něj dají průměrně 36,06 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Článek

Benzin i nafta zdražují od druhé poloviny ledna, nyní se jejich ceny dostaly na úroveň z konce loňského listopadu. Ve srovnání s cenami před rokem jsou benzin i nafta podle údajů CCS v současnosti dražší na litru zhruba o 8,40 koruny.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy bude zdražování pokračovat stejným tempem i v následujícím týdnu. „Cena ropy Brent totiž v uplynulých dvou týdnech vzrostla o zhruba pět procent. Koruna navíc ve stejném období vůči dolaru mírně oslabila. Oboje nahrává dalšímu růstu cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic,“ vysvětlil.

Zdražování v nadcházejících dnech se nebude týkat jen Česka, ale i dalších zemí Evropské unie. Výjimkou je Polsko.

Můžeme vám zabavit auto, varují celníci před dovozem levných paliv z Polska

Ekonomika

„Benzín i nafta jsou nyní v celé EU suverénně nejlevnější v Polsku. Mimořádně tak Polsko vykazuje ještě nižší ceny pohonných hmot než tradiční premianti EU, Bulharsko nebo Rumunsko. Důvodem zlevnění cen pohonných hmot v Polsku je snížení tamní DPH na ně z 23 na osm procent, k němuž s platností na půl roku došlo letos 1. února,“ uvedl Kovanda.

V přepočtu vyjde podle něj litr benzínu v Polsku o zhruba devět korun levněji než u nás. „Benzín je levnější než v Česku také v Maďarsku, ve Slovinsku nebo v Rakousku. Na Slovensku je jeho cena srovnatelná,“ dodal.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Karlovarském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 36,61 Kč. Naftu tam prodávají průměrně za 35,52 Kč. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 38,02 Kč. Nafta se tam tankuje za 37,14 Kč za litr.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 16. únoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám