Hlavní obsah

Benzín do Vánoc zlevní pod 37 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic začaly po několika měsících růstu stagnovat a podle všeho již do konce roku neporostou. Zatímco ve středu se podle společnosti CCS nejprodávanější Natural 95 prodával v průměru za 37,20 Kč a nafta za 36,05 Kč, do Vánoc by měly ceny o pár desítek haléřů klesnout.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 24. listopadu

Článek

„Do konce listopadu by měly ceny stagnovat na současné úrovni. Už počátkem prosince lze očekávat mírné zlevnění o 20 až 30 haléřů,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Pumpaři drží marže

U benzínu by tak průměrná cena měla klesnout pod 37 korun za litr a u nafty pod 36 korun. Na této úrovni by se ceny mohly držet do konce roku. V porovnání s loňskem jsou ale ceny dramaticky vyšší. Litr benzínu stál tehdy o 9,50 Kč méně a nafta byla asi o 9 korun na litr lacinější.

Maďarsko zastropovalo cenu benzínu

Evropa

Hlavní analytik BH Securities Štěpán Křeček ale varoval před možnými dopady  vládních opatření.

„Myslím, že nebude výrazné zlevnění, bude snaha držet současné ceny. Bude se pravděpodobně snižovat mobilita lidí, mnoho lidí se vrátí na home office,“ řekl Právu Křeček. Čerpací stanice budou mít podle něho menší prodeje pohonných hmot a budou chtít držet vyšší marže. To bude bránit zlevňování.

Innogy od ledna zdraží elektřinu a plyn

Ekonomika

I podle Tomčiaka je možné, že by pumpaři v případě omezení potřebovali zvednout tržby přes vyšší ceny. „Typicky v minulosti, když začaly ceny ropy na světových trzích klesat, byla reakce na čerpacích stanicích pomalejší. Reagují pomaleji na pokles cen než na zvyšování, ale nakonec ceny směrem dolů upraví,“ míní.

Proti řidičům jde nyní také kurz koruny vůči dolaru. „Ta začala oslabovat, aktuálně se pohybujeme kolem 22,60 Kč za dolar a je možné, že bude dál oslabovat. Je totiž v koši menších měn a investoři teď raději přesunují peníze do bezpečných přístavů, jako jsou euro nebo dolar,“ prohlásil Křeček.

Zdražíme až o pětinu, hlásí nákladní dopravci

Ekonomika

Důvodem stagnace cen je zlevňující ropa. „Pryč jsou doby ze začátku listopadu, kdy jsme se pohybovali na úrovni přes 85 dolarů za barel. Teď jsme již na ceně kolem 79 dolarů a predikce jsou, že ceny se stupňováním restrikcí v jednotlivých státech budou dále klesat,“ podotkl Křeček.

Na trhu je podle Tomčiaka nyní mírný nedostatek ropy, i když ropný kartel OPEC těžbu zvyšuje, a poroste i těžba ve Spojených státech a na konci zimy by se měla poptávka s nabídkou vyrovnat.

USA uvolní rezervy

Spojené státy podle prohlášení Bílého domu uvolní ve snaze snížit ceny ropy ze strategických rezerv 50 milionů barelů surové ropy. Na trh by se měla ropa dostat po půlce prosince.

Další velké zdražení: Ceny nemovitostí porostou kvůli materiálům až o 19 procent

Ekonomika

Podobná opatření podnikají i v Číně, Indii, Jižní Koreji, Japonsku a Velké Británii.

Podle agentury Reuters je to poprvé, kdy USA zkoordinovaly využití strategických rezerv s dalšími nejvýznamnějšími spotřebiteli ropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám