Hlavní obsah

Benzin a nafta za týden zdražily o dvacetník

Novinky, ČTK, bož

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu citelně zdražily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se ve středu u čerpacích stanic prodával v průměru za 28,98 koruny, což je o 20 haléřů více než o týden dříve. Za stejnou dobu zdražila o 19 haléřů nafta, za její litr tak řidiči průměrně zaplatí 27,84 koruny. Vyplývá to z dat společnosti CCS.

Článek

Meziročně je Natural 95 aktuálně o 2,69 koruny za litr levnější. Cena litru nafty potom za 12 měsíců klesla o 3,35 koruny.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde litr benzinu vyjde v průměru na 28,65 koruny. I tady přitom za sedm dní zdražil o 16 haléřů. Litr nafty v tomto kraji prodávají průměrně za 27,44 koruny, což představuje týdenní nárůst o 17 haléřů.

Naopak nejdražší benzin natankují řidiči v Praze a na Vysočině, kde litr naturalu stojí průměrně 29,32 koruny. V případě Prahy se jedná o týdenní zdražení o 15 haléřů, v případě Vysočiny dokonce o 16.

Nejdražší naftu nabízejí čerpací stanice v Praze, a to za 28,65 koruny za litr. Ještě před týdnem v metropoli stála o 18 haléřů méně.

Orlen Unipetrol se propadl do ztráty 5,4 miliardy korun

Ekonomika

Ceny ropy ve středu na světových trzích výrazně rostly. Vliv na to má prudký pokles produkce ropy v Texasu vlivem silného mrazu. Tamní krize ochromila zhruba 40 procent těžby v celých Spojených státech. Výpadek představuje dvě až čtyři procenta globální poptávky po ropě.

Cena severomořské ropy Brent stoupala kolem středeční 18:15 SEČ o 2,7 procenta na 67,11 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala 2,5 procenta na 63,20 dolaru za barel.

Obnova těžby ropy v Texasu potrvá nejméně dva týdny

Ekonomika

Ceny ropy si od počátku roku připsaly zhruba 30 procent. Brent i WTI vystoupaly na třináctiměsíční maxima.

Posilování cen suroviny napomáhá i cílená redukce těžby ropného kartelu OPEC+, kde Saudská Arábie přislíbila dodatečné snížení produkce o jeden milion barelů v únoru a březnu.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 24. únoru.

Reklama

Související články

Benzin i nafta pokračují ve zdražování

Ceny pohonných hmot v Česku nadále rostou. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 ve středu vycházel v průměru na 28,78 koruny, což je o 21 haléřů více než...

Výběr článků

Načítám