Hlavní obsah

Benzin i nafta pokračují ve zdražování

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku nadále rostou. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 ve středu vycházel v průměru na 28,78 koruny, což je o 21 haléřů více než před týdnem. Nafta zdražila o 15 haléřů na 27,65 koruny za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS.

Článek

Pohonné hmoty v Česku zdražují od poloviny ledna. Za tu dobu průměrná cena benzinu stoupla bezmála o 90 haléřů a nafty téměř o padesátník.

I tak je ale benzin v současnosti skoro o 2,96 koruny levnější než před rokem. Nafta za rok zlevnila o 3,68 koruny.

Nejlevnější paliva v Česku tankují řidiči v Karlovarském kraji, kde stojí litr benzinu v průměru 28,47 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 27,19 koruny.

Shell v důsledku koronavirové krize odepíše až 22 miliard dolarů

Ekonomika

Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze. Litr benzinu v hlavním městě vychází průměrně na 29,17 koruny a stejné množství nafty je za 28,47 koruny.

Ceny ropy ve středu dále rostly. Krátce před 19:00 SEČ severomořská ropa Brent připisovala 0,9 procenta na 63,90 dolaru za barel.

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst o půl procenta na 60,35 dolaru za barel.

Orlen Unipetrol se propadl do ztráty 5,4 miliardy korun

Ekonomika

„Ceny ropy na světových trzích dostává na vyšší úrovně tvrdá zima v Texasu, kde je hlavní těžební oblast v USA. Celková produkce v zemi klesla už o jednu třetinu a výpadek dodávek může pokračovat ještě další dny až týdny,” uvedl analytik společnosti Purple Trading Štěpán Hájek.

„To je v kontrastu s dodatečným snížením produkce Saudské Arábie poměrně velký nabídkový šok a trh se tak dostává poprvé od pandemie do převisu poptávky. V dalších týdnech tak můžeme očekávat zdražení řádově o desítky haléřů, a to hlavně v případě benzinu,” dodal Hájek.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 17. únoru

Reklama

Související články

Ceny pohonných hmot rostou

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zdražily. Průměrná cena Naturalu 95 od středy do středy vzrostla o 14 haléřů na 28,26 koruny za litr. Nafta za stejnou...

Paliva v Česku od minulého týdne zdražila

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se u čerpacích stanic prodává v průměru za 28,35 koruny, což...

Výběr článků

Načítám