Hlavní obsah

Banky budou muset daňové správě dávat informace o majitelích firem

Banky, poskytovatelé platebních služeb nebo advokáti a daňoví poradci zřejmě budou mít povinnost poskytovat berním úředníkům údaje, které vyplývají z využívání zákona o boji proti praní špinavých peněz. Jde například o údaje o skutečných majitelích firem či svěřenských fondů. Vyplývá to z návrhu novely daňového řádu, který schválila vláda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Údaje by tak podle normy mohly být využívány mimo jiné i pro správu daní. Část z dotčených již nyní musí údaje poskytovat, někteří ale mají povinnost mlčenlivosti. Tato povinnost se navrhovanou změnou prolamuje, uvádí materiál.

Návrh zákona převádí směrnici EU z prosince 2016, která se týká spolupráce v oblasti daní, pokud jde o přístup daňových orgánů k informacím pro boj proti praní peněz.

Dosud měl k těmto informacím přístup jen Finanční analytický úřad a informace podléhaly bankovnímu tajemství.

Směrnice dále požaduje přístup daňových úřadů k informacím o skutečném vlastnictví právnických osob, včetně údajů o skutečné držené účasti, a informace o skutečném vlastnictví svěřenských fondů a obdobných subjektů.

Omezené informování

Finanční správa bude moci údaje získávat pouze v rozsahu nezbytném pro správu daní. „Nejedná se tedy o bezbřehé získávání údajů, ale o získávání v jasně daném zákonném limitu," uvádí materiál.

Podle návrhu je v zájmu ochrany práva na právní pomoc specifickým způsobem řešena otázka poskytování údajů ze strany advokátů, notářů, daňových poradců, auditorů a soudních exekutorů. U nich zákon omezuje rozsah poskytovaných údajů. „Rovněž je pro uvedený okruh profesí stanoveno, že údaje mohou být ze strany správce daně vyžádány pouze pro účely mezinárodní spolupráce při správě daní,” stojí v materiálu.

Ministryně financí Alena Schillerová ale serveru IHNED.cz řekla, že nová pravomoc daňové správy by se měla vztahovat i na čistě vnitrostátní případy.

„Kdybychom měli směrnici jen implementovat, tak ji zařadíme pouze do zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní. Tím, že ji zařadíme do daňového řádu, umožníme, aby se povinnost týkala nejen informací získaných z mezinárodní spolupráce, ale i z tuzemska," řekla Schillerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám