Hlavní obsah

Babiš: Nejvíc pomůže, když budou lidé utrácet peníze v Česku

– Praha

Premiér Andrej Babiš bude prosazovat, aby se DPH pro hotely a ubytovací služby co nejrychleji snížila na 10 procent. Uvedl to v neděli v České televizi. Chce podpořit podnikání v tomto oboru. Připustil, že se bude řešit i otázka šrotovného pro podporu automobilek. Vyzval lidi, aby kupovali české zboží, protože to ekonomice pomůže nejvíce.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO

Článek

„Budu doporučovat 10 procent DPH pro hotely a ubytování,” řekl v ČT Babiš. Podle něj je potřeba přijít se speciálním programem pro tuzemský cestovní ruch. „Je potřeba apelovat na lidi, aby v rámci solidarity utráceli peníze u českých podnikatelů.” Tím se podle něj podpoří česká ekonomika nejvíc.

Současně řekl, že DPH na ubytovací služby je v Česku třetí nejvyšší v Evropě a „mělo by se to srovnat.” DPH je nyní 15 procent.

Babiš: Letní tábory by mohly být od července

Koronavirus

O šrotovném bude řeč

Ve velkých problémech by mohly být i automobilky, kvůli tomu, že drtivá většina jejich produkce jde na export a není jasné, jak rychle se ekonomiky v Evropě budou rozjíždět.

Připustil, že vláda může řešit tzv. šrotovné, které bylo zavedeno i za minulé krize. „Pokud by to automobilky vrátilo do stavu před koronavirem, proč ne,” řekl. Vláda se tím zatím ale ještě nezabývala.

EET do konce roku

Premiér také řekl, že podle něj by se klidně mohla elektronická evidence tržeb odložit až do konce roku.

Od rána přibylo pouhých devět případů nákazy

Koronavirus

Prozatím platí, že EET nefunguje a nebude fungovat nejméně tři měsíce po skončení nouzového stavu. ten nyní trvá do 17. května, EET by tak podnikatelé nemuseli řešit do poloviny srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám