Hlavní obsah

Apple vydá první emisi dluhopisů v rekordní sumě 333 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Vůbec první emise dluhopisů technologického gigantu Apple dosáhne objemu 17 miliard dolarů (333,5 miliardy Kč). Bude to největší dluhopisová emise jakékoli společnosti mimo bankovní sektor v historii. Apple chce výnosem z emise získat část peněz k realizaci plánu rozdělit mezi své akcionáře 100 miliard dolarů (téměř dva bilióny Kč).

Foto: Reuters

Šéf firmy Apple Tim Cook představuje iPhone a další novinky nejcennější značky na světě.

Článek

Apple je jedinou velkou technologickou společností, která nemá ani cent dluhu a udržuje vysoký hotovostní přebytek. O dluhopis od výrobce populárních telefonů iPhone a tabletů iPad je mezi investory obrovský zájem. Podle zdrojů agentury Reuters za úterý přišly manažerům emise Deutsche Bank a Goldmand Sachs objednávky na dluhopis Applu v hodnotě přes 50 miliard dolarů.

Firma letos zásadně změnila přístup k akcionářům, jejichž výzvy k rozdělení finančních přebytků dosud vždy odmítala. Nyní musí rychle sehnat peníze, aby splnila slib rozdělit 100 miliard dolarů, který dala investorům minulý čtvrtek. V hotovosti má sice Apple celkem 145 miliard USD, v USA má ale k dispozici volných jen asi 45 miliard. V příštích třech letech tak potřebuje získat kolem 60 miliard dolarů.

Dosud největší dluhopis z nebankovních firem vydala loni v listopadu americká farmaceutická společnost AbbVie. Ta emisí získala 14,7 miliardy dolarů.

Apple v úterý oznámil, že emise bude mít šest částí. Firma nabídne dluhopisy se splatností deset let za 5,5 miliardy dolarů, pětileté bondy za celkem čtyři miliardy USD, 30leté papíry za tři miliardy a tříleté obligace za 1,5 miliardy, všechny s pevným úrokem. Dále vydá tranše s plovoucím úrokem určovaným podle vývoje referenční sazby - tříleté papíry za jednu miliardu a pětileté za dvě miliardy dolarů. Zdroje z trhu sdělily, že plánovaná emise bude jediná, kterou Apple v tomto roce uskuteční.

Akcie rostou

Firma minulý týden uvedla, že v rámci rozdělení hotovosti mezi akcionáře zvýší dividendu o 15 procent a odkoupí své akcie v hodnotě rekordních 60 miliard dolarů. Investoři se již dříve dožadovali, aby mezi ně Apple rozdělil část svých finančních přebytků.

Předminulý týden se cena akcií společnosti Apple poprvé od konce roku 2011 propadla pod hranici 400 dolarů. Hodnota podniku tak od loňského září, kdy cena akcií přesahovala 700 dolarů, klesla téměř o 300 miliard dolarů (šest bilionů Kč). V posledních dnech ale akcie firmy díky jejímu vstřícnému přístupu k investorům prudce oživily. V úterý jejich kurz vzrostl o tři procenta nad 443 dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám