Hlavní obsah

Nezaměstnanost zatím neroste, v dubnu se to podle analytiků prudce změní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost v březnu podle odhadů analytiků kvůli dopadům epidemie nemoci covid-19 vzroste na 3,2 až 4,3 procenta. Podle statistiků (ČSÚ) činila míra nezaměstnanosti v únoru 2 procenta, podle Úřadu práce 3 procenta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Úřad práce ČR zveřejní údaje o nezaměstnanosti za březen ve středu 8. dubna.

Plný dopad krize způsobené šířením koronaviru lze podle ekonomů čekat v následujících měsících, kdy by mohla nezaměstnanost stoupnout až k 10 procentům. V březnu přitom díky zahájení sezónních prací nezaměstnanost za normálních podmínek klesá.

Přesto například v Rakousku měli právě letos v březnu nejvyšší nezaměstnanost od roku 1946. Počet nezaměstnaných tam meziročně vzrostl o 66 procent.

Koronavirus už škrtí evropskou ekonomiku. Počet nezaměstnaných v Rakousku vyskočil o 66 procent

Ekonomika

Podobně to podle ekonoma Komerční banky Michala Brožky v březnu mohlo vypadat i v Česku. „Počítáme s tím, že hibernace ekonomiky přivedla již v březnu na pracovní úřady navíc zhruba přes 100 tisíc žadatelů. To by znamenalo nárůst podílu nezaměstnaných na 4,3 procenta. Tak vysoko byla naposledy v dubnu 2017,” uvedl.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška podíl nezaměstnaných v březnu stoupl na 3,2 procenta. „Nárůst by měl činit 12 tisíc osob, ale obvykle v tomto měsíci dochází ke snížení o 1 tisíc. To znamená, že se na úřady práce přihlásí kolem 30 tisíc osob kvůli koronavirovým opatřením,” odhadl.

Podle analytičky Raiffeisenbank Elišky Jelínkové nezaměstnanost stoupla na 3,6 procenta a počet nezaměstnaných tak vzrostl o 45 tisíc.

„Navíc i někteří podnikatelé, kteří byli nuceni pozastavit svou činnost z důvodu nařízení vlády, se ocitli bez příjmů, a tedy žádali o podporu v nezaměstnanosti,” uvedla.

Maláčová: Čísla jsou zatím „standardní”

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v neděli v České televizi řekla, že nezaměstnanost v březnu zůstala na únorových třech procentech.

Podle ní i první dny dubna ukazují na "standardní čísla" a až vývoj v průběhu měsíce ukáže, jak budou firmy i celý trh reagovat na pandemii koronaviru a vládní opatření.

MPSV již dříve uvedlo, že očekává případné zvýšení nezaměstnanosti kvůli koronavirové krizi zhruba až o pět procentních bodů. Ekonomické dopady budou podle něj záviset na tom, kolik lidí skutečně bude bez práce a na jak dlouho. Resort to uvedl v materiálu ke kurzarbeitu.

Deloitte: Do konce roku trojnásobná nezaměstnanost

Podle odhadu poradenské společnosti Deloitte má letos výkon české ekonomiky klesnout o deset procent.

Propad ekonomiky by měl být doprovázen rychlým růstem počtu nezaměstnaných, dvouciferným poklesem vývozu, dovozu i průmyslové výroby.

V USA za týden přibyly další miliony nezaměstnaných

Ekonomika

Nezaměstnanost podle nejnovějšího scénáře Deloitte tentokrát reaguje oproti normálnímu vývoji rychleji a zvyšuje se až na 5,6 procenta ve čtvrtém čtvrtletí 2020. Počet nezaměstnaných by se tak ztrojnásobil ze 109 tisíc na konci loňského roku na 305 tisíc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám