Hlavní obsah

Akciový rok: Na pražské burze se nejvíc dařilo Avastu a ČEZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České akcie letos klesly podle hlavního indexu pražské burzy PX o devět procent. Burza propadla hlavně v prosinci. Mezi nejziskovější patřily akcie Avastu a ČEZ. Největší propad zaznamenaly akcie CME.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Meziroční změna ceny vybraných akcií

Článek

Na nejvyšších úrovních se domácí akcie obchodovaly na začátku roku, průběžné zisky postupně vyprchávaly a v závěru roku se index PX propadl do výrazného záporu. Prosincový propad domácích akcií souvisel s výprodeji na globálních trzích. Při zohlednění dividend byly domácí akcie ve ztrátě zhruba čtyři procenta.

„Pražská burza v letošním roce ztratila okolo devíti procent, což lze považovat za poměrně výrazný pokles. Na druhou stranu souhrnný index evropských burz (Stoxx Europe 600) odepisuje v letošním roce okolo 14 procent,” řekl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Pražská burza tedy svou výkonností překonala výkonnost evropských burz, dodal.

Nejlépe se v letošním roce dařilo akciím softwarové firmy Avast, které se od svého květnového debutu na pražské burze zhodnotily o více než 16 procent. Pozitivní výkonnost odráží podle Pfeilera rostoucí zájem investorů o perspektivní odvětví kyberbezpečnosti.

Nejhlouběji v červených číslech skončila mediální skupina CME, jejíž akcie (obchodované pod zkratkou CETV) ztratily 38 procent hodnoty. Za takto slabou výkonností majitele televize Nova stojí zejména stagnace hospodářských výsledků a nevyplacení dividendy v roce 2018.

Globální pesimismus 

Z akcií, které se obchodovaly na trhu celý rok, dosáhl nejvyšší výkonnosti ČEZ. Akcie za rok posílily o skoro osm procent a zhodnocení pro investory při zohlednění dividendy přesáhlo 13 procent.

Největší ztrátu z velkých emisí zaznamenaly akcie Erste Group, když titul výrazně negativně reagoval v závěru roku na nově schválené daně v Rumunsku. Banka oslabila o více než 15 procent. [celá zpráva]

Ztrátu přes 30 procent si přes zlepšené hospodaření připsala Kofola. Pokles primárně souvisel s odchodem polského minoritního akcionáře a tlakem spojeným s prodejem jeho akcií v rámci zrychleného úpisu, uvedl analytik Fio Banky David Brzek.

Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy se i na pražskou burzu promítají globální trendy.

„Zatímco totiž rok 2017 byl na mezinárodních kapitálových trzích nesmírně příznivý, prakticky od samého počátku letošního roku jsou trhy značně rozkolísané a zvláště v posledních týdnech i silně rozladěné,” uvedl. Klíčovým důvodem letošní poměrně špatné nálady na světových trzích je podle něj primárně zvyšování úrokových sazeb ze strany americké centrální banky, které způsobuje odliv kapitálu z rizikovějších trhů včetně právě pražské burzy.

„Pesimismus globálních investorů ovšem živí také obava z eskalace napětí v obchodním vztahu USA a Číny, strach z čínského zpomalení nebo takzvaný tvrdý brexit,” uzavřel Kovanda.

Loni stouply akcie o 17 procent, předloni ztratily podle PX čtyři procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám