Hlavní obsah

Airbusu stoupl zisk, zhoršil ale výhled dodávek

• Aktualizováno
Novinky, tov

Největšímu evropskému výrobci letadel Airbus stoupl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o tři procenta na 989 milionů eur (25,3 miliardy korun). Tržby klesly o procento na 15,3 miliardy eur. Firma ve středu také snížila celoroční plán dodávek letadel kvůli zpoždění výroby v nově rozšířené továrně v německém Hamburku, uvedla agentura Reuters.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Logo na centrále Airbusu u francouzského města Toulouse.

Článek

Airbus očekává, že v letošním roce dodá zhruba 860 letadel, zatímco původně odhadoval že to bude 880 až 890 letadel. Airbus se téměř dva roky potýká se zpožděním výroby nové verze letadel A321 v německé továrně.

Akcie firmy po zprávě klesly o dvě procenta na 123,28 eur za akcii.

Airbus získal v Indii obří zakázku na 300 letadel

Ekonomika

Společnost také vyjádřila obavy z dopadu nedávno uvalených desetiprocentních cel na evropská letadla ze strany USA v rámci dlouhého obchodního sporu o dotace leteckým výrobcům. Šéf Airbusu Guillaume Faury vyzval k dalším jednáním.

Airbus o vedoucí pozici na světovém trhu s letadly dlouhodobě soupeří s americkým konkurentem Boeing. Ten ve třetím čtvrtletí zaznamenal propad zisku o polovinu na 1,17 miliardy dolarů (27 miliard korun). Tržby byly slabší o 20 procent. Důvodem je hlavně nucené uzemnění letounů 737 MAX po dvou tragických nehodách stroje.

Boeingy MAX nemohou létat od března. O tom, kdy se budou moci vrátit do provozu, budou rozhodovat jednotliví národní regulátoři nezávisle na závěrech amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA). Je tak prakticky jisté, že to nebude do konce roku, jak původně americký výrobce doufal.

Reklama

Související témata:

Související články

Hackeři se snažili získat tajemství Airbusu

Evropský výrobce letecké techniky Airbus se v uplynulých měsících stal terčem série kybernetických útoků. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na...

Výběr článků

Načítám