Hlavní obsah

Airbus získal v Indii obří zakázku na 300 letadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropský výrobce letecké techniky Airbus dostal od indické nízkonákladové letecké společnosti IndiGo objednávku na 300 letadel řady A320neo. To představuje jednu z největších zakázek v historii podniku, oznámil v úterý Airbus.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Na ilustračním snímku Airbus A320 IndiGo Airlines

Článek

Hodnotu zakázky firma nezveřejnila. Podle katalogových cen by měla mít objednávka hodnotu nejméně 33 miliard dolarů (760 miliard Kč), při takto objemných zakázkách ale výrobci zpravidla poskytují výraznou slevu.

O chystaném obchodu již dříve v úterý informovala agentura Reuters. IndiGo si novými letadly chtějí upevnit pozici největší letecké společnosti v Indii podle podílu na trhu.

Boeingu se propadl zisk o polovinu, mohou za to problémy 737 MAX

Ekonomika

Plánovaná dohoda je vítězstvím pro Airbus v boji o nové objednávky s konkurenčním Boeingem. Ten nyní usiluje o povolení letů pro svá letadla 737 MAX poté, co majitel British Airways, holding IAG, oznámil rozhodnutí opustit Airbus jako dodavatele letadel pro středně dlouhé vzdálenosti. IAG v červnu předběžně souhlasil, že si objedná 200 letadel MAX.

Airbus přede dvěma lety obdržel rekordní objednávku od americké investiční firmy Indigo Partners na 430 letadel, ta však jsou určena celkem pro čtyři letecké společnosti. Objednávka od IndiGo by tak měla být největší objednávkou Airbusu od jedné letecké společnosti. V roce 1997 sice americké U.S. Airways objednaly až 400 letadel Airbus A320 včetně opce, mnoho těchto letadel ale nakonec nebylo dodáno, napsala Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSA kupují sedm nových letadel Airbus

České aerolinie uzavřely dohodu s výrobcem letadel Airbus na dodání sedmi letadel. Jde o čtyři nová letadla A220-300 a tři letouny A321XLR. S novými typy...

Výběr článků

Načítám