Hlavní obsah

Airbus se propadl do hluboké ztráty

Novinky, bož

Evropský výrobce letadel Airbus se v loňském roce propadl do čisté ztráty 1,4 miliardy eur (34,8 miliardy korun) z předchozího zisku 3,1 miliardy eur (77 miliard korun) v roce 2018. Ve čtvrtek to uvedl server listu Financial Times.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Airbus A220-300

Článek

Větší část ztráty tvoří pokuta 1,2 miliardy eur (29,8 miliardy korun) kvůli problémovému programu vojenského transportéru A400m.

Tím však problémy Airbusu zdaleka nekončí. Teprve nedávno se společnost dohodla s britskými, francouzskými a americkými úřady na tom, že za urovnání obvinění z korupce zaplatí celkem 3,6 miliardy eur (téměř 91 miliard korun).

Airbus se z případu korupce vykoupí 91 miliardami korun

Ekonomika

Všechny tyto potíže vedou k tomu, že Airbus letos zpomalí růst dodávek komerčních letadel. Společnost uvedla, že v roce 2020 dodá 880 komerčních letounů. To je o dvě procenta více než v loňském roce, kdy dodala 863 komerčních letadel. Tehdy šlo o osmiprocentní meziroční nárůst.

Ve ztrátě i americký konkurent Boeing

Evropský Airbus dlouhodobě soupeří s americkým konkurentem Boeing. Jde o dva největší výrobce letadel na světě. Boeing v poslední době zaměstnávají problémy s modelem 737 MAX. Ten byl v loňském roce po dvou haváriích vyřazen z provozu.

Potíže s tímto modelem podle listu Financial Times přišly Boeing na 18,6 miliardy dolarů (426 miliard korun). I americký výrobce se tak v loňském roce propadl do ztráty 636 milionů dolarů (14,54 miliardy korun).

Boeing nedostal v lednu žádnou objednávku, poprvé za skoro 60 let

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám