Hlavní obsah

Agrofert nedostane 20 miliard, Nejvyšší soud zamítl jeho dovolání ve sporu s PKN Orlen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) neuspěla s dovoláním v dlouholetém sporu o 20 miliard korun s polskou firmou PKN Orlen. Agrofert se k Nejvyššímu soudu dovolal poté, co jeho žalobu v dubnu minulého roku definitivně zamítl Vrchní soud v Praze. Holding požadoval odškodnění za porušení dohod při privatizaci Unipetrolu.

Foto: Michal Kvapil, Novinky

Polská společnost při privatizaci spolupracovala s Agrofertem, jemuž přislíbila odprodej podílů v dceřiných firmách Unipetrolu.

Článek

Agrofert zatím nemá rozhodnutí Nejvyššího soudu k dispozici. „Po analýze rozhodnutí zváží společnost Agrofert další právní kroky včetně podání k Ústavnímu soudu,” sdělil Novinkám tiskový mluvčí společnosti Karel Hanzelka.

Agrofert podal na PKN Orlen v souvislosti s privatizací Unipetrolu čtyři žaloby. Uspěl jen s jednou z nich. V roce 2009 bylo Orlenu nařízeno zaplatit smluvní pokutu téměř dvě a půl miliardy Kč.

Nejvíce peněz požadoval Agrofert právě v žalobě o odškodné ve výši 20 miliard.

Zemanova vláda Unipetrol původně nabídla Agrofertu

Státní podíl v Unipetrolu v roce 2001 vláda Miloše Zemana nabídla Agrofertu. Babiš však nesouhlasil s cenou 11,7 miliardy Kč, a tak k obchodu nedošlo.

Podíl od státu odkoupil v roce 2004 za 14,7 mld. Kč PKN Orlen. Polská společnost při privatizaci úzce spolupracovala s Babišovým koncernem, jemuž přislíbila odprodej podílů v dceřiných firmách Unipetrolu. Šlo o firmy Kaučuk, Agrobohemie, Aliachem, Paramo a Chemopetrol. PKN Orlen ale Agrofertu nakonec podíly neprodal.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Polský podnik již dříve uvedl, že vůči Agrofertu jednal „v souladu s právem a v nejlepším zájmu firmy“. Agrofert se k Nejvyššímu soudu dovolal poté, co jeho žalobu v dubnu minulého roku definitivně zamítl Vrchní soud v Praze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám