Hlavní obsah

Bývalý finanční šéf Enronu dostal za podvody šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Bývalý finanční ředitel americké společnosti Enron Andrew Fastow (44) si pobude ve vězení za účetní podvody, které vedly k pádu firmy, jen šest let. Soudce přihlédl k jeho spolupráci s vyšetřovateli, a vynesl tak pro Fastowa o čtyři roky nižší trest, než na jakém se Fastow ve svém přiznání viny dohodl s prokuraturou.

Článek

Fastow se v roce 2004 přiznal ke zločinnému spolčení při pozměňování firemních účtů a dohodl se na maximální výší trestu, jeho právníci však soudce požádali o nižší sazbu. Soudce Ken Hoyt verdiktem ocenil kromě spolupráce s úřady i jeho snahu pomoci obětem krachu Enronu a to, že projevil účinnou lítost.

Fastow byl tím, kdo uskutečňoval účetní machinace a část jich sám vymyslel. Za hlavní viníky kauzy Enron porotní soud v Houstonu letos označil bývalé zakladatele firmy Kennetha Laye a někdejšího generálního ředitele Jeffreyho Skillinga. Zatímco Lay v červenci zemřel na selhání srdce, Skilling by se měl dozvědět rozsudek v říjnu.

Bankrot za 60 miliard dolarů

Enron byl na přelomu století sedmou největší akciovou společností v USA, v prosinci 2001 ale vyhlásil bankrot. Prozradilo se totiž, že firma léta používala účetní podvody, aby nadhodnocovala zisky, zakrývala ztráty a tlačila kurz svých akcií vzhůru. Kolaps Enronu připravil o práci tisíce lidí a akcionáři kvůli němu ztratili více než 60 miliard dolarů.

Fastow byl původně obžalován z 98 činů, včetně zpronevěry, obchodování s akciemi na základě neveřejných informací nebo z praní špinavých peněz. Přiznal se ale jen ke zločinnému spolčení při pozměňování účetnictví. Fastow se už ve prospěch žalujících obětí vzdal peněz a majetku zhruba za 30 milionů dolarů.

Díky Fastowově spolupráci s úřady se podařilo usvědčit i Laye se Skillingem.

Reklama

Související témata:

Související články

Vysoký představitel Enronu přiznal podvod

Bývalý finanční ředitel zkrachovalé energetické společnosti Enron Andrew Fastow se ve středu přiznal k podvodu. Informovala o tom zpravodajská síť CNBC....

Výběr článků

Načítám