Hlavní obsah

Vysoký představitel Enronu přiznal podvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Bývalý finanční ředitel zkrachovalé energetické společnosti Enron Andrew Fastow se ve středu přiznal k podvodu. Informovala o tom zpravodajská síť CNBC. Očekává se, že brzy doznání z podvodu učiní i jeho manželka Lea a to v rámci společné dohody, jež by měla vyšetřovatelům pomoci stíhat další přední představitele firmy Enron.

Foto: Josef Zajíc

Vernisáž výstavy Tóny světla 24.3.2014: Antonín Gavlas : Prorůstání, digotální tisk.

Článek

V hlavě Fastowa se zřejmě zrodil nápad zavést v Enronu ještě jedno účetnictví, kde by podnik zaznamenával veškeré transakce, které potřeboval skrýt před akcionáři a daňovým úřadem. Enron se totiž dostal do ztrát z obchodování s energiemi a protože chtěl před analytiky z Wall Streetu vypadat jako bohatý podnik, ztráty si zaznamenával mimo hlavní účetnictví.

Enron se do roku 2001 těšil značné přízni Wall Streetu, potom ale vyšlo najevo, že firma není bohatá, ale že má značné dluhy a své účetnictví "vaří z vody". Podnik tak odstartoval vlnu krachů, které se týkaly i dalších firem nejen ve Spojených státech, ale i v Evropě.

Účetní postupy Enronu experti kdysi dávali za vzor jako zcela inovativní, avšak jen do doby, než se ukázalo, že se v nich dají celkem dobře ukrýt ztráty. Problémy, v nichž se podnik ocitl, již nebylo možné napravit a Enron před Vánocemi v roce 2001 za značné publicity sdělovacích prostředků vyhlásil bankrot.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám