Hlavní obsah

Dobrodružství o dovolené láká stále více lidí

Právo, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete se proletět balónem, skutálet se ze svahu v průhledné nafukovací kouli, tedy zorbovat, podniknout náročnou cestu jeskynním bludištěm plným šachet a chodeb, vykoupat se v pivní lázni, zasoutěžit si o přežití na pustém ostrově v moři nebo třeba strávit týden bez lidí a stresu v některém z majáku na útesu? Vše je možné.

Článek

Stále více cestovních kanceláří, agentur i dalších organizací zajišťujících outdoorové (venkovní) aktivity má v nabídce tyto nevšední zážitky. Nabídka se často šije přesně na míru konkrétním požadavkům jednotlivců či firem a tak může mít akce mnoho podob. Specialisté na volnočasovou aktivitu potvrzují, že o adrenalinovou zábavu je stále větší zájem.

Roste počet společností, které pro své manažery objednávají tzv. teambuildingové programy, na nichž si v různých nestandardních situacích analyzují a zároveň trénují schopnosti firemních týmů, jako je třeba kreativita, flexibilnost, rozhodnost.

Zároveň jdou na dračku různé wellnessové pobyty, kde se různě cvičí, hubne či relaxuje. Nejsou už pouze doménou žen, ale o lázeňské procedury a programy s péčí o tělo začínají častěji projevovat zájem i manažeři, uvedl pro ČTK mluvčí CH Fischer Dan Plovajko. Meziroční nárůst poptávky odhaduje agentura Mag Consulting na dvacet procent.

Láká pohodlí

V oblibě jsou také více luxusnější dovolené. Počet Čechů žádající ubytování typu "all inclusive" a co nejvíce "hvězdiček" roste. "Požadavky klientů se odrážejí ve vyhledávání většího soukromí, bezvadného ubytování v blízkosti moře s plným servisem, sportovními a kulturními možnostmi," potvrdil Firmě Antonín Fedorjak, ředitel cestovní kanceláře M`Plus Travel z Ústí nad Labem, která patří k tradičním českým specialistům na Jadran.

Podle analytika agentury Mag Consulting Jaromíra Beránka si Češi letos plánují sice o něco kratší dovolenou, ale zato si chtějí dopřát více luxusu. Neznamená to však, že by standardním pobytům u moře odzvonilo.  

Koupele v pivě a čokoládě

Originální ozdravnou kúru pro tělo představuje pivní lázeň. Tuto ojedinělou možnost lze tělu a duši dopřát v areálu rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané na Tachovsku, nedaleko Mariánských Lázní.

"Zájem je obrovský. Od konce března, kdy jsme otevřeli, už lázněmi prošlo okolo dvou tisíc lidí," konstatuje Mojmír Prokeš, ředitel lázní, hotelu a restaurace, nacházející se v areálu rodinného pivovaru. Tam jsou také zpřístupněné unikátní skalní sklepy v podobě stylové pivnice a muzea.

Nejvíce hostů přijíždí na víkend nebo prodloužený víkend. Rezervovat si pobyt proto doporučuje Prokeš minimálně na týden dopředu. Kdo místo pivu dává přednost sladké čokoládě, může využít nabídku Lázní pro dva v Rakovníku a nechat se zabalit do směsi z kvalitní hořké čokolády, smetany a syrovátky, nebo se v čokoládě rovnou vykoupat.

Reklama

Související články

Češi se chystají na dovolenou i na ostrovy

Češi kromě toho, že už obligátně vyrážejí houfně v létě do Chorvatska nebo do Itálie, začali jezdit na dovolenou i do jiných zemí. V poslední době vzrůstá...

Cesty Čechů do tropů mohou být nebezpečné

Češi rádi objevují i exotické země. Odborníci však varují, že by lidé měli být při výběru dovolené obezřetní a neměli by nic ponechat náhodě. Zejména...

Výběr článků

Načítám