Hlavní obsah

Češi se chystají na dovolenou i na ostrovy

Novinky, Markéta Köhlerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi kromě toho, že už obligátně vyrážejí houfně v létě do Chorvatska nebo do Itálie, začali jezdit na dovolenou i do jiných zemí. V poslední době vzrůstá obliba ostrovů. V kurzu jsou hlavně Mallorca, Ibiza nebo Kanárské ostrovy, kam Češi jezdí za sluníčkem a mořem na luxusnější a delší dovolenou, ke které si připlácejí řadu doplňkových služeb, jako jsou výlety, golf či potápění.

Článek

Například klienti CK Fischer na prvním místě létají na Baleárské ostrovy, kam patří Mallorca, Menorca a Ibiza, na druhém místě v oblíbenosti jsou Kanárské ostrovy a na třetím místě Řecké ostrovy. Mimo Evropu je nejčastějším cílem klientů CK Fischer Dominikánská republika, na druhém místě Kuba a na třetím místě Thajsko.

Pořád je ale Chorvatsko jedničkou u Čechů, kteří rádi v létě vyrazí na levnou týdenní dovolenou k moři. Potvrzuje to i zájem klientů CK Vítkovice Tours. Druhou nejoblíbenější destinací je ve statistice této cestovky Černá Hora. Na třetím místě klienti tráví lázeňskou a relaxační dovolenou v České republice. V poslední době lázně nabízí i tzv. managerské pobyty, které jsou ušité na míru přepracovaným podnikatelům.

Češi se také nebojí létat do zemí s pro Evropany exotickou kulturou, jako je Tunisko, Egypt, či Thajsko. O tyto země v posledních letech roste zájem, protože nabízí levnou a exotickou dovolenou, jsou také oblíbenou destinací klientů CK Vítkovice Tours.

Pořadí tří nejoblíbenějších destinací klientů CK Fischer v Evropě:
1. Baleárské ostrovy - Mallorca, Menorca, Ibiza
2. Kanárské ostrovy - Gran Canaria, Tenerife,     Fuerteventura a Lanzarote
3. Řecké ostrovy
zdroj: CK Fischer
Pořadí tří nejoblíbenějších destinací klientů CK Fischer mimo Evropu:
1. Dominikánská republika
2. Kuba
3. Thajsko
zdroj: CK Fischer

"Průměrná cena za dovolenou, kterou klient zaplatí u cestovní kanceláře Ficher se pohybuje kolem 15 000 Kč. Mezi cestovními kanceláři v ČR je to jedna z nejvyšších částek. Je to dáno tím, ze se CK Fischer specializuje pouze na letecké dovolené u moře. V naší nabídce jsou primárně pouze hotely střední a vyšší kategorie," řekl Novinkám mluvčí CK Fischer Dan Plovajko.

Naopak u CK Vítkovice Tours převažují podle obchodního a marketingového ředitele Libora Šugárka rodinné dovolené u moře s průměrnou cenou asi 7 500 Kč na osobu.

"Do Chorvatska a Černé Hory 30 procent klientů CK Vítkovice Tours volí cestu autobusem, 60 procent jede vlastním autem a 10 procent létá na Jadran letadlem," řekl Novinkám obchodní a marketingový ředitel CK Vítkovice Tours Libor Šugárek.

Pořadí tří nejoblíbenějších destinací klientů CK Vítkovice Tours v Evropě:
1. Chorvatsko
2. Černá Hora
3. Česká republika
zdroj: CK Vítkovice Tours
Pořadí tří nejoblíbenějších destinací klientů CK Vítkovice Tours mimo Evropu:
1. Tunisko
2. Egypt
3. Thajsko
zdroj: CK Vítkovice Tours

Podle CzechTourismu lidé preferují Chorvatsko a Slovensko

Podle údajů agentury CzechTourism v roce 2005 Češi cestovali na dovolenou doma i v zahraničí o 3,7 procenta více než v roce 2004. V České republice se jednalo o celkový počet o více než pět miliónů cest a do zahraničí pak přes čtyři milióny cest.  Nejnavštěvovanějšími kraji České republiky byly z hlediska domácích dovolených Jihočeský, Středočeský a Královéhradecký kraj.

Nejoblíbenější zahraniční destinací českých turistů zůstává tradičně Chorvatsko, i když počet dovolených realizovaný českými turisty právě v této destinaci poklesl ve srovnání s rokem 2004. Následuje Slovensko, jehož obliba významně vzrostla a dále pak Itálie, Řecko, Rakousko, Německo, Španělsko a Francie. Z mimoevropských destinací byl největší zájem o dovolené v Egyptě a v Tunisku.

Anketa

Kam nejčastěji a nejraději jezdíte na dovolenou?
do Chorvatska
19,4 %
na ostrovy (Baleáry, Kanárské ostrovy,...)
9,3 %
do exotických zemí (Tunisko, Thajsko,..)
15,4 %
zůstávám v ČR
15,1 %
na Slovensko
3,6 %
do zemí jižní Evropy (Itálie, Španělsko, Řecko,...)
37,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3387 čtenářů.

Reklama

Související články

Česko láme v počtu turistů rekordy

Česká republika je pro zahraniční turisty stále přitažlivější destinací. Loni do ní podle odhadů odborníků přijelo za účelem dovolené či služební cesty...

Výběr článků

Načítám