Hlavní obsah

Češi platí za dovolenou 5000 až 80 000 korun

Novinky, mak

Peníze, které jsou Češi ochotni investovat do dovolené, se liší nejen podle místa, ale i podle dopravního prostředku, kterým se na dovolenou dostanou. Lidé si stále více dopřávají nejen luxusní dovolenou, ale také příjemnější dopravu. Autem nebo autobusem přes celou Evropu cestuje stále méně lidí.

Článek

"Naši klienti si kupují zájezdy v ceně od 5990 korun do 80 000 korun. Všeobecně zaznamenáváme trend přesunu zájmu klientů od jednoduššího ubytování k "vícehvězdičkovým" kapacitám, " řekl Novinkám maketingový manager CK Exim Tours Stanislav Zíma. Dodal, že lidé nejčastěji na dovolenou létají na 10 nebo 11 dní.

"Naši klienti na prvním místě volí zájezdy v ceně od 10 000 do 20 000 korun, na druhém místě volí zájezdy levnější než 10 000 korun a až na třetím místě kupují zájezdy mezi 20 000 a 30 000 korunami," řekl Novinkám marketingový ředitel CK Net Travel Petr Staněk. Dodal, že zákazníci jezdí nejčastěji na osmidenní zájezdy a většinou volí leteckou dopravu.

"Pokud klienti cestují vlastní dopravou, tedy autem, tak většinou volí cenu zájezdu ve výši 5000 korun, pokud jedou autobusem, tak nejčastěji zaplatí 7000 korun a pokud zvolí leteckou dopravu zaplatí nejčastěji 12 000 korun, " řekl Novinkám ředitel marketingu CK Čedok Tomáš Brejcha. Dodal, že klienti CK Čedok nejčastěji stráví na dovolené 8 až 12 dní a nejčastěji volí cestu letadlem, což je změna oproti minulosti, kdy lidé dávali přednost dopravě autem.

"Také naši klienti volí nejčastěji letecké zájezdy na deset dní za 30 000 korun, " potvrdil Novinkám ředitel CK Marco Polo Martin Záveský. Dodal, že u jejich klientů vede Thajsko, Egypt a Seychelly z mimoevropských destinací a Řecko, Kypr a Turecko v Evropě.

Pořadí tří nejoblíbenějších destinací klientů CK Exim Tours mimo Evropu:
1. Egypt
2. Tunisko
3. Turecko
Zdroj: CK Exim Tours
Pořadí tří nejoblíbenějších destinací klientů CK Exim Tours v Evropě:
1.  Řecko (ostrovy)
2.  Španělsko
3. Baleárské ostrovy
zdroj: CK Exim  Tours

Češi jsou při výběru dovolené stále věrni jižní Evropě

Češi jsou při výběru dovolené stále věrní jižní Evropě, kromě Chorvatska jezdí rádi do Španělska, Řecka nebo Itálie. Klienti CK Čedok dávají například v létě přednost koupání ve Středozemním moři, nejoblíbenější je Španělsko. Také klienti CK Exim Tours jezdí nejvíce za koupáním a opalováním na pláže k zemím u Středozemního moře, a to do Řecka (i na ostrovy) a Španělska. Řecko a Itálie vedou také u klientů CK Net Travel.

Pořadí tří nejoblíbenějších destinací klientů CK Net Travel v Evropě:
1. Řecko
2. Chorvatsko
3. Itálie
zdroj: CK Net Travel
Pořadí tří nejoblíbenějších destinací klientů CK Net Travel mimo Evropu:
1. Tunisko
2. Egypt
3. Brazílie
Zdroj: CK Net Travel

Exotika Čechy láká především v zimě, jezdí hlavně do Egypta, Thajska a do Spojených arabských emirátů, což jsou také tři nejoblíbenější mimoevropské turistické cíle klientů CK Čedok. Egypt a Tunisko jsou země, které pro svoji dovolenou mimo Evropu nejčastěji volí klienti CK Exim Tours a CK Net Travel. O tyto země v posledních letech roste zájem, protože nabízejí levnou a exotickou dovolenou.

Češi kromě toho, že už obligátně vyrážejí houfně v létě do Chorvatska nebo do Španělska, začali jezdit i na ostrovy. [celá zpráva]

Dobrodruzi, kteří zároveň neváhají vydat za dovolenou více finančních prostředků, míří do zemí, jako je Dominikánská republika, Kuba, Brazílie a Venezuela, potvrzuje to i zájem klientů CK Exim Tours.

Pořadí tří nejoblíbenějších destinací klientů CK Čedok v Evropě:
1. Španělsko
2. Chorvatsko
3. Bulharsko
zdroj: CK Čedok
Pořadí tří nejoblíbenějších destinací klientů CK Čedok mimo Evropu:
1. Egypt
2. Thajsko
3. Spojené arabské emiráty
zdroj: CK Čedok

Anketa

Kolik vydáte každý rok za dovolenou?
nejvýše 5000 Kč
18,7 %
5000 - 10 tisíc Kč
23,4 %
10 tisíc - 20 tisíc Kč
22 %
přes 20 000 Kč
35,9 %
Celkem hlasovalo 10652 čtenářů.

Kam Češi nejčastěji jezdí na dovolenou

:: Chorvatsko

:: Slovensko

:: Itálie

:: Španělsko

:: Řecko

:: Francie

:: Velká Británie

:: Německo

:: Egypt

Reklama

Související témata:

Související články

Češi se chystají na dovolenou i na ostrovy

Češi kromě toho, že už obligátně vyrážejí houfně v létě do Chorvatska nebo do Itálie, začali jezdit na dovolenou i do jiných zemí. V poslední době vzrůstá...

Výběr článků

Načítám