Hlavní obsah

Sobotka: O společná zdanění manželů je veliký zájem

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr financí Bohuslav Sobotka předpokládá, že lidé letos podají kvůli společnému zdanění manželů o několik desítek tisíc daňových přiznání více než obvykle. Řekl to v úterý novinářům.

Článek

"Očekávám poměrně velký zájem," uvedl ministr. Podle jeho slov to přinese i o něco vyšší dopady na výběr daní, a to ve výši jedné až dvou miliard korun. Zatím se mělo za to, že se na daních vybere první rok méně asi o miliardu. Podle ministra bude zájem o společné zdanění manželů ještě vyšší příští rok. "Až se lidé letos přesvědčí, jaké to přináší úspory, tak jejich zájem určitě ještě stoupne," řekl Právu.

Jeho náměstkyně Dana Trezziová informovala, že prezident republiky včera podepsal návrh novely zákona o podnikání na kapitálovém trhu, která se pozitivně dotkne ještě letošního společného zdanění manželů.  

Hlavní změna spočívá v možnosti převedení daňového přeplatku jednoho manžela na nedoplatek druhého manžela, který vznikne v důsledku společného zdanění. K převedení, pokud o něj poplatník požádá přímo ve formuláři daňového přiznání, dojde k 31. březnu, takže dlužící manžel nezaplatí ani penále, ani nebude muset žádat o jejich prominutí.  

Novela odstraňuje nejistotu

Novela výslovně potvrzuje, že zálohy na daň nezačne platit manžel (manželka), který před společným zdaněním neměl zdanitelné příjmy, a tím odstraňuje dosavadní nejistotu.  

Zvláštní povinnost nově platit zálohy na daň nevznikne v důsledku společného zdanění ani zaměstnancům. Zálohu na daň jim bude nadále srážet zaměstnavatel.

Společné zdanění mohou využít jen manželé, kteří loni - byť jediný den - ve společné domácnosti vyživovali alespoň jedno nezletilé dítě, nebo dítě, které není starší 26 let a studuje. Každý z manželů musí podat přiznání sám za sebe a ve stejné lhůtě jako ten druhý.

Reklama

Související témata:

Související články

Daně 2005: Do účtárny, nebo na berňák?

Středa 15. února je posledním dnem, kdy zaměstnanec může zajít do mzdové účtárny a požádat o roční zúčtování záloh na daň z příjmů a daňového zvýhodnění...

FIRMA: Jak ušetřit na daních

Na daních mohou živnostníci a podnikatelé ušetřit díky zvýšeným sazbám paušálních výdajů. Na druhé straně je to může v daňovém přiznání za rok 2005 pořádně...

Výběr článků

Načítám