Hlavní obsah

FIRMA: Jak ušetřit na daních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na daních mohou živnostníci a podnikatelé ušetřit díky zvýšeným sazbám paušálních výdajů. Na druhé straně je to může v daňovém přiznání za rok 2005 pořádně potrápit. Jak na to, vám poradí pondělní Právo v příloze Firma, která se na osmi stranách věnuje právě daním.

Článek

Dočtete se zde vše co potřebujete vědět, abyste mohli využít výdajové paušály, dále zde na otázky čtenářů Práva odpovídá expert finančního úřadu a radí, jak se poprat s daňovým přiznáním či jak a kdo může využít společného zdanění manželů, což je další novinka, která může mnohým lidem ušetřit peníze na daních.

Pondělní Firma se také podrobně věnuje nejkřiklavějším zjištěným případům daňových machinací, respektive trikům, jež se podvodníkům nemusí vyplatit. Úředníci ministerstva financí ale připouštějí, že všechny firmy a živnostníky zkontrolovat nejde a naznačují podle jakého klíče daňové kontroly postupují. Exportéři a dovozci se zase dozvědí, kdo jim kvalifikovaně a přitom zdarma poradí s otázkami týkající se DPH.

Když je více živností

Jeden z problémů, který podnikatelé v souvislosti s výdajovými paušály řeší, je několik živnostenských listů zahrnující živnosti řemeslné i ostatní. Například živnostenské oprávnění na zednictví (řemeslná živnost), ale také na malířské a natěračské práce (volná, neřemeslná živnost).

Z těchto různých činností měli v průběhu roku 2005 příjmy, které bez rozlišení zaznamenávali do své daňové evidence (nejčastěji v zažité formě peněžního deníku) nebo evidence příjmů, jestliže dosud uplatňovali paušální výdaje ve výši 25 %. Na jedné faktuře byly často zákazníkovi vyúčtovány jednou částkou práce různého druhu, kupříkladu vyzdění bytového jádra, vymalování bytu, nátěr oken.

Rozčlenění příjmů

Pokud se za nynějších příznivých okolností rozhodnou pro paušální výdaje za rok 2005, musí zpětně příjmy rozčlenit, a to věcným a skutečnosti odpovídajícím způsobem, který by přesvědčil pracovníky finančního úřadu v případě jejich zájmu. Může to být velký oříšek. U některých činností je rozdělení příjmů na příjmy ze živnosti řemeslné a volné v praxi ještě obtížnější, protože se často překrývají.

Názorným příkladem je kombinace živnostenských listů na zednictví (řemeslná živnost, 60 % výdaje) a přípravné práce pro stavby (volná živnost, 50 % výdaje). Podnikatel například v rámci jedné zakázky provádí jak zednické a betonářské práce (zednictví), tak i práce lešenářské (přípravné práce pro stavby).

Co najdete v pondělní příloze Práva FIRMA:

  • Zkontrolovat všechny firmy nelze
  • Jak na daňové přiznání
  • Ušetřete na daních: výdajové paušály se zvýšily!
  • Daňové machinace: klamavé transakce a válka nervů

Každý případ je třeba v takové situaci posuzovat individuálně. A protože ze strohého textu zákona nevyčteme žádný konkrétní návod, měli bychom při rozhodování využít zdravý rozum. Například pro přiřazení příjmů je z tohoto pohledu určitě rozhodující celkový charakter zakázky - montáž lešení může být kupříkladu jen zlomkem konkrétní zakázky pro stavební firmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Daně 2005: Do účtárny, nebo na berňák?

Středa 15. února je posledním dnem, kdy zaměstnanec může zajít do mzdové účtárny a požádat o roční zúčtování záloh na daň z příjmů a daňového zvýhodnění...

Výběr článků

Načítám