Aktuálně je v Česku 21 072 firem, které podnikají ve stravování a pohostinství. Podle analýzy Bisnode se jedná o nejvyšší počet za posledních devět let. V tomto období se počet restaurací zvýšil o více než sto procent.

„Nejvíc, 2471 firem bylo přitom založeno v roce 2016, kdy byla spuštěna elektronická evidence tržeb (EET). Restaurace také výrazně přibývaly v následujících dvou letech, v roce 2017 jich vzniklo 2050 a o rok později 1613. Rok 2018 byl rekordní v počtu zrušených restaurací, zaniklo jich 457,“ řekla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Vývoj počtu založených a zrušených restaurací v letech 2010 až 2019
RokPočet založenýchPočet zrušenýchCelkový počet
20101 21413910 293
20111 11415211 174
20121 23114712 103
20131 19315813 075
20141 45018714 178
20151 49723915 517
20162 47129117 506
20172 05038619 364
20181 61345720 733
2019*48119421 072
 *květen 2019, Zdroj: Bisnode

„Provozování restaurace patří mezi Čechy dlouhodobě k oblíbeným oborům podnikání, a to přesto, že trpí nedostatkem kuchařů a číšníků a silně konkurenčním prostředím,“ dodala.

Spotřeba piva v Česku stoupla, výstav pivovarů byl rekordní

V roce 2017 začal 31. května platit v restauracích absolutní zákaz kouření. I když některé hlavně menší či venkovské hospody si stěžovaly na pokles návštěvníků, podle loňského průzkumu agentury Ipsos v průměru návštěvníků restaurací po roce od uvedení zákazu do praxe přibylo - hlavně díky zákazníkům, kteří tam dříve chodili jen výjimečně.

Kuřáci se přesunuli před hospody, a to i v zimě, lidé z okolí si proto někdy stěžují na hluk. Výzkum Ipsos zpracovaný ve spolupráci s Fakultou sociálních věd Univerzity Karlovy také zjistil, že po zákazu kouření začali mladí lidé pít méně piva a více dávají přednost koktejlům, vínu či ciderům.